Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła
1/2 kg grzybów leśnych
200 ml mleka
200 ml śmietanki 18%
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki ( najlepiej mandoliną albo w robocie kuchennym).
W garnku zagotować wodę, posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 5 minut, wyłożyć na sitko/durszlak i ostawić do odcieknięcia.
Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać grzyby.
Smażyć ok 15 minut mieszając, aż się zarumienią, posolić i popieprzyć.
Czosnek posiekać. Do garnka dodać mleko i śmietanę, zagotować, dodać czosnek i zestawić z ognia, posolić, popieprzyć, dodać rozdrobniony rozmaryn.
Formę do zapiekania wysmarować łyżką masła.
Na dno wyłożyć połowę ziemniaków i ułożyć ścisłą warstwę.
Na to wyłożyć warstwę grzybów, na to znów ziemniaki i zalać wszystko mlekiem ze śmietaną.
Na wierzch wyłożyć pozostałe masło, pokrojone na drobne kawałeczki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, zapiekać zapiekankę 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz