Makaron z brokułami i serem
Składniki:
1 brokuł
4 łyżki oliwy
4 fileciki anchois
3 ząbki czosnku
400 g makaronu
1 łyżeczka soku z cytryny
100 g sera żółtego (np cheddar) - starty
50 g parmezanu
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie jak lubicie ostre - 1 pokrojona papryczka chilli
Brokuły podzielić na różyczki, ugotować w wodzie, odsączyć.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odlać wodę ( zachować 1/4 szklanki), odsączyć.
Anchois drobno pokroić
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać anchois i czosnek, podsmażyć minutę.
Dodać brokuły, wymieszać z czosnkiem i oliwą, dodać makaron dobrze całość wymieszać, podsmażyć mieszając ok 2 minuty, dobrze posolić i popieprzyć, dodać sok z cytryny.
Sery zetrzeć, dodać cheddar na patelnie i dolać wodę z makaronu, wymieszać i poczekać aż ser się rozpuści. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem, podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz