października 15, 2019

Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty

kuleczki wieprzowe
Grillowane kuleczki wieprzowe to świetna propozycja na przystawkę albo danie na imprezę. Można je zawinąć w liść sałaty z dodatkiem kolendry, cebulki i sosu chilli i zjeść palcami. Kuleczki mają azjatycki charakterek - mięso wymieszane jest ze skórką z limonki, imbirem, ostrą papryką i sosami - sojowym i rybnym. Można je usmażyć na patelni grillowej a latem można z nich zrobić kotlety na grilla i podać w bułce z dodatkami.


 Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty
Kuleczki:
1 kg mielonej wieprzowiny
starta skórka z 1 limonki
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 posiekane ząbki czosnku
kawałek (ok 3 cm) startego korzenia z imbiru
1 strączek ostrej papryczki
½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki
2 jajka
oliwa albo olej arachidowy

do podania: liście sałaty, sos chilli

Przygotowanie:
Mięso włożyć do miski i dodać skórkę z limonki, sos rybny i sojowy, czosnek i imbir, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać rękoma ( dobrze to robić w rękawiczkach). Z masy uformować małe kotleciki ( kulki wielkości dużego orzecha włoskiego), posmarować oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30 minut. Piec na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.



1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger