Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty
Kuleczki:
1 kg mielonej wieprzowiny
starta skórka z 1 limonki
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 posiekane ząbki czosnku
kawałek (ok 3 cm) startego korzenia
z imbiru
1 strączek ostrej papryczki
½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej
świeżej kajzerki
2 jajka
oliwa albo olej arachidowy
do podania: liście sałaty, sos chilli
Przygotowanie:
Mięso włożyć do miski i dodać
skórkę z limonki, sos rybny i sojowy, czosnek i imbir, posiekaną
papryczkę, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać rękoma ( dobrze to
robić w rękawiczkach). Z masy uformować małe kotleciki ( kulki wielkości
dużego orzecha włoskiego), posmarować oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30
minut. Piec na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.
jak apetycznie:)
OdpowiedzUsuń