Uważam, że dynia jako warzywo jest mocno niedoceniona w Polsce. Jak myślimy o daniach z dyni to najczęściej nam przychodzą do głowy zupy i to najczęściej dość mdłe, niedoprawione papki. A tymczasem dynia jest bardzo uniwersalna i można z nią zaszaleć. Sama dość delikatna w smaku, chętnie przyjmuje wszelkie smaki i przyprawy. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na DANIA Z DYNI (zupy, ciasta, curry, placuszki), a dziś kolejny przepis czyli kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym. Kluseczki przygotowujemy jak kopytka i można je też podać na słodko z cynamonem i masłem ale ta wytrawna wersja bardzo mi posmakowała.
Kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym
Skladniki:
· 1 szklanka puree z dyni
( dynię trzeba uprzednio upiec w piekarniku i zblendować mąższ)
· 200 gr serka typu
włoskiego (np. capri)
· 1 jajko
· 1 i ½ szklanki mąki
(plus więcej do podsypywania)
· ⅕ łyżeczki gałki
muszkatołowej
· ¼ łyżeczki soli
· do podania:
· 2 cebule
· 1 łyżeczka oleju
· 1 łyżeczka masła
· ½ łyżeczki miodu
· Kawałek sera pleśniowego
(ok 100 g)
3. Przełożyć dynię do miski, lekko ostudzić, dodać ser i jajko i bardzo dokładnie wszystko wymieszać, rozdrabniając przy tym ser, najlepiej to robić widelcem.
4. Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową i solą, przełożyć do dyni.
5. Ciasto dobrze wymieszać łyżką, jak będzie za rzadkie ( to zależy od dyni, wielkości jajka) to dosypać trochę mąki. Jak będzie dość zwarte, ale nadal klejące można już z niego robić kluseczki (dodanie zbyt dużo mąki spowoduje, że kluski będą twarde).
6. Ciasto odstawić na 15 minut.
7. Stolnicę podsypać obficie mąką, wziąć kawałek ciasta, przełożyć na stolnicę, podsypać z góry mąką i zrolować podłużny wałek.
8. Każdy wałek potem pociąć na 1,5 cm kawałki, jak na kopytka. Zrobić tak samo z resztą ciasta.
9. W garnku zagotować wodę, do gotującej wody włożyć połowę kluseczek i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyjąć na talerz. To samo zrobić z drugą porcją klusek.
10. Cebulę pokroić w piórka.
11. Na patelni rozgrzać olej i masło, na wolnym ogniu smażyć cebulę aż lekko zbrązowieje, posolić dodać miód i smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć kluseczki na patelnię, wymieszać z cebulą, podawać posypane pokruszonym serem pleśniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz