listopada 06, 2023

Zupa z soczewicy z batatami i szpinakiem

 

zupa-z-soczewicy-batat-szpinak

Mój ulubiony sposób na jesień - gęste, pożywne zupy, rozgrzewające dzięki przyprawom. Mogę je jeść na okrągło. Zawsze w nich muszą znaleść się strączki czyli doskonałe żródło białka, oraz różne warzywa. Do tego dużo czosnku, imbiru i przypraw dla smaku i dla rozgrzania brzucha. Tak właśnie jest ta zupa z soczewica, z przecierem pomidorowym, ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem i marokańskimi przyprawami. Podałam ją z dodatkiem wegańskiej śmietanki i oleju z chilli ale sprawdzi się mleko kokosowe, podsmażone orzeszki albo kolendra.

Zupa z soczewicy z batatami i szpinakiem

Składniki:

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

kawałek imbiru wielkości kciuka

po 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego, mielonej kolendry i kurkumy

2 słodkie ziemniaki

2/3 szklanki czerwonej soczewicy

wywar warzywny (w wersji nie wegetariańskiej można użyć drobiowego) - ok 1,5 litra

500 ml passaty pomidorowej

150 g szpinaku baby

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka soku z limonki albo cytryny

1/3 łyżeczki cukru

do podania- olej z chilli, wegańska śmietanka ( albo mleko kokosowe), można też albo w zamian posypać kolendrą albo uprażonymi ziemnymi orzeszkami lub nerkowcami

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroićw kostkę, soczewicę kilka razy przepłukać.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć.

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, podsmażyć do zeszklenia cebulę, potem dodać czosnek i imbir, chwilę smażyć i dodać przyprawy. Dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć aż przyprawy zaczną dawać mocny aromat.

Dodać ziemniaka i soczewicę i zalać wywarem, gotować ok 15-20 minut, aż zmiękną, dodać szpinak i passatę pomidorową.

Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z limonki i cukrem w razie potrzeby dodać ostrości (olej z chilli, pasta chilli albo ostra papryka). 

Podawać z dodatkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger