Mój ulubiony sposób na jesień - gęste, pożywne zupy, rozgrzewające dzięki przyprawom. Mogę je jeść na okrągło. Zawsze w nich muszą znaleść się strączki czyli doskonałe żródło białka, oraz różne warzywa. Do tego dużo czosnku, imbiru i przypraw dla smaku i dla rozgrzania brzucha. Tak właśnie jest ta zupa z soczewica, z przecierem pomidorowym, ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem i marokańskimi przyprawami. Podałam ją z dodatkiem wegańskiej śmietanki i oleju z chilli ale sprawdzi się mleko kokosowe, podsmażone orzeszki albo kolendra.
Zupa z soczewicy z batatami i szpinakiem
Składniki:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
kawałek imbiru wielkości kciuka
po 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego, mielonej kolendry i kurkumy
2 słodkie ziemniaki
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
wywar warzywny (w wersji nie wegetariańskiej można użyć drobiowego) - ok 1,5 litra
500 ml passaty pomidorowej
150 g szpinaku baby
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z limonki albo cytryny
1/3 łyżeczki cukru
do podania- olej z chilli, wegańska śmietanka ( albo mleko kokosowe), można też albo w zamian posypać kolendrą albo uprażonymi ziemnymi orzeszkami lub nerkowcami
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroićw kostkę, soczewicę kilka razy przepłukać.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, podsmażyć do zeszklenia cebulę, potem dodać czosnek i imbir, chwilę smażyć i dodać przyprawy. Dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć aż przyprawy zaczną dawać mocny aromat.
Dodać ziemniaka i soczewicę i zalać wywarem, gotować ok 15-20 minut, aż zmiękną, dodać szpinak i passatę pomidorową.
Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z limonki i cukrem w razie potrzeby dodać ostrości (olej z chilli, pasta chilli albo ostra papryka).
Podawać z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz