Ostra zupa curry z klopsikami, batatami i makaronem ryżowym. Z dodatkiem pasty curry, mleka kokosowego i masła orzechowego. Gęsta, syta, rozgrzewająca, taka jakich organizm domaga się zimą. Szczególnie teraz po kilku miesiącach zimy, szczególnie musimy się dobrze traktować, lekko zmęczeni i czekający na wiosnę. Talerz takiej zupy- gwarantuję postawi każdego na nogi.
Zupa curry z klopsikami i batatem
Składniki:
1 kg mięsa mielonego ( indyk lub wieprzowina)
1 cebula dymka ( cebulka wraz ze szczypiorkiem)
2+4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka bułki tartej
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 cebule
3 łyżki oleju
1 słodki ziemniak
kawałek imbiru ( po starciu około jedna łyżka)
3 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej pasu curry
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki masła orzechowego
do podania - kolendra, makaron ryżowy
Wykonanie:
Przygotować klopsiki - zmieszać mieso z posiekaną dymką, 2 łyżkami sosu sojowego, bułką tartą i ostrą papryką. Uformować kulki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na rumiano, przełożyć na talerz.
Cebulę i czosnek posiekać, batata pokroić w kostkę.
Na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulę aż się lekko zarumieni, dodać starty imbir, i drobno posiekany czosnek, smażyć chwilę, dodać batata oraz pastę curry, smażyć ok 5 minut, zalać 2 szklankami wody i zagotować.
Do zupy dodać klopsiki, gotować ok 20 minut aż batat zmięknie. Dodać mleko kokosowe, zagotować.
Doprawić 4 łyżkami sosu sojowego, sosem rybny, cukrem i limonką, dodać masło orzechowe i wszystko dobrze wymieszać. W razie potrzeby dosolić.
Podawać z makaronem ryżowym, posypane kolendrą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz