lutego 12, 2024

Zupa curry z klopsikami i batatem

zupa curry z klopsikami

 Ostra zupa curry z klopsikami, batatami i makaronem ryżowym. Z dodatkiem pasty curry, mleka kokosowego i masła orzechowego. Gęsta, syta, rozgrzewająca, taka jakich organizm domaga się zimą. Szczególnie teraz po kilku miesiącach zimy, szczególnie musimy się dobrze traktować, lekko zmęczeni i czekający na wiosnę. Talerz takiej zupy- gwarantuję postawi każdego na nogi.


                                                   Zupa curry z klopsikami i batatem

Składniki:

1 kg mięsa mielonego ( indyk lub wieprzowina)

1 cebula dymka ( cebulka wraz ze szczypiorkiem)

2+4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka bułki tartej

1/3 łyżeczki ostrej papryki

2 cebule

3 łyżki oleju

1 słodki ziemniak

kawałek imbiru ( po starciu około jedna łyżka)

3 ząbki czosnku

2 łyżki czerwonej pasu curry

1 puszka mleka kokosowego

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka cukru brązowego

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki masła orzechowego

do podania - kolendra, makaron ryżowy

Wykonanie:

Przygotować klopsiki - zmieszać mieso z posiekaną dymką, 2 łyżkami sosu sojowego, bułką tartą i ostrą papryką. Uformować kulki.

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na rumiano, przełożyć na talerz.

Cebulę i czosnek posiekać, batata pokroić w kostkę.

Na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulę aż się lekko zarumieni, dodać starty imbir, i drobno posiekany czosnek, smażyć chwilę, dodać batata oraz pastę curry, smażyć ok 5 minut, zalać 2 szklankami wody i zagotować.

Do zupy dodać klopsiki, gotować ok 20 minut aż batat zmięknie. Dodać mleko kokosowe, zagotować.

Doprawić 4 łyżkami sosu sojowego, sosem rybny, cukrem i limonką, dodać masło orzechowe i wszystko dobrze wymieszać. W razie potrzeby dosolić.

Podawać z makaronem ryżowym, posypane kolendrą


zupa curry z klopsikami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger