Lubicie poobgryzać skrzydełka z kurczaka? Jeżeli tak, to mam przepis na świetne skrzydełka z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem imbiru i czosnku. Skrzydełka są najpierw upieczone w piekarniku, dzięki temu skórka jest bardzo chrupiąca, a potem wymieszane z marynatą, i króciutko podduszone - dzięki temu chrupkość pozostaje i dodatkowo zostaje otulona lepką, słodko- ostrą marynatą.
Lubię podawać je z ryżem i surówką z kapusty na słodko-kwaśno
A osobom lubięcym takie azjatyckie smaczki polecam jeszcze przepis na smażonego kurczaka po azjatycku
Skrzydełka z kurczaka w ostro-słodkiej marynacie
Składniki:
6 skrzydełek z kurczaka
sól
marynata:
2 łyżki oleju
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu słodkiego z chilli
2 łyżka miodu albo syropu z agawy
5 łyżek sosu sojowego
do posypania: szczypiorek i nasiona sezamu
Wykonanie:
Skrzydełka solimy i przekładamy do naczynia do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut z jednej strony, przekładamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 30-40 minut aż ładnie się zarumienią i mięso będzie lekko odchodziło od kości.
Wyjmujemy skrzydełka z piekarnika, odstawiamy.
Ścieramy imbir na tarce, przeciskamy czosnek przez praskę.
W garnku rozgrzewamy olej, chwilę podsmażamy czosnek i imbir, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy ok 5 minut aż sos lekko wyparuje i zgęstnieje.
Skrzydełka podzielić na pół przy kości - żeby z każdego powstały dwie mniejsze części (ramionko i skrzydełko), dodajemy do sosu, mieszamy dobrze, żeby sos oblepił każdą część.
Podajemy od razu posypane szczypiorkiem i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz