października 19, 2023

Kapusta pieczona w ostrym sosie pomidorowym

 


Uwielbiam odkrywać nieoczywiste strony dobrze znanych i dość pospolitych warzyw. No bo taka kapusta... można zrobić bigos, kapuśniak, zawinąć gołąbki, ukisić, zrobić surówkę - znamy i lubimy ale trochę nuda. A jakby tak podsmażyć, zalać ostrym orientalnym sosem i upiec a następnie podać z ryżem, sezamem i dymką na sposób azjatycki - to już na pewno nuda znika i witaj przygodo.

To był bardzo udany eksperyment, kapusta jest mięciutka, lekko podsmalona na patelni, a potem upieczona, nabiera charakteru dzięki sosowi z dodatkiem ostrej pasty gochujang. Smakuje świetnie z ryżem, posypana ziarnami sezamu i szczypiorkiem.

Kapusta pieczona w ostrym sosie pomidorowym

Składniki:

1 główka kapusty (biała albo włoska)

3 łyżki oleju

SOS

1 łyżka pasty gochujang (koreańska pasta chilli, można zastąpić inną pastą/sosem chilli)

4 ząbki czosnku drobno pokrojone

2  łyżki przecieru pomidorowego

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego ( można pominąć)

1 łyżeczka cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej

2 szklanki szklanki wody

Wykonanie:

Kapustę podzielić na ćwiartki i potem każdą z nich jeszcze przekroić na dwie albo trzy części ( w zależności od wielkości).

Na patelni rozgrzać olej i obsmażać kawałki kapusty z obu stron żeby wyraźnie się przyrumieniły. Przełożyć do naczynia do zapiekania.

Składniki sosu dokładnie wymieszać w garnku (za pomocą rózgi najlepiej), następnie gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje i lekko się zredukuje.

Zalać kapustę sosem, przykryć folią albo przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec ok 45 minut. 

Podawać z ryżem, posypane sezamem i szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger