Uwielbiam odkrywać nieoczywiste strony dobrze znanych i dość pospolitych warzyw. No bo taka kapusta... można zrobić bigos, kapuśniak, zawinąć gołąbki, ukisić, zrobić surówkę - znamy i lubimy ale trochę nuda. A jakby tak podsmażyć, zalać ostrym orientalnym sosem i upiec a następnie podać z ryżem, sezamem i dymką na sposób azjatycki - to już na pewno nuda znika i witaj przygodo.
To był bardzo udany eksperyment, kapusta jest mięciutka, lekko podsmalona na patelni, a potem upieczona, nabiera charakteru dzięki sosowi z dodatkiem ostrej pasty gochujang. Smakuje świetnie z ryżem, posypana ziarnami sezamu i szczypiorkiem.
Kapusta pieczona w ostrym sosie pomidorowym
Składniki:
1 główka kapusty (biała albo włoska)
3 łyżki oleju
SOS
1 łyżka pasty gochujang (koreańska pasta chilli, można zastąpić inną pastą/sosem chilli)
4 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego ( można pominąć)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
2 szklanki szklanki wody
Wykonanie:
Kapustę podzielić na ćwiartki i potem każdą z nich jeszcze przekroić na dwie albo trzy części ( w zależności od wielkości).
Na patelni rozgrzać olej i obsmażać kawałki kapusty z obu stron żeby wyraźnie się przyrumieniły. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Składniki sosu dokładnie wymieszać w garnku (za pomocą rózgi najlepiej), następnie gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje i lekko się zredukuje.
Zalać kapustę sosem, przykryć folią albo przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec ok 45 minut.
Podawać z ryżem, posypane sezamem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz