Czas na młodego kalafiora, niech zagra główną rolę.
Dziś propozycja lekkiego, warzywnego dania, idealna propozycja na letni obiad, a dla tych co lubią jeść bardziej konkretnie będzie świetnym dodatkiem dodania głównego.
Kalafior z pomidorami, cebulą i czosnkiem z dodatkiem fasoli o cytrynowo- koperkowym smaczku. Zapieczony w piekarniku, jędrny i charakterny, nie ma nic wspólnego z rozgotowanym kalafiorem utytłanym w tartej bułce jakimi karmiły nas mamy i babcie. Podany z jogurtem, który miękko oblepia fasolę i kalafiora, nadając im kremowości i kwaskowatości.
Kalafior pieczony w pomidorach z fasolą
Składniki:
1 kalafior
3 łyżek oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
1 łyżeczka mieszanki przypraw w stylu marokańskim albo curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki i ostrej papryki
1 łyżeczka miodu albo syropy z agawy
sól, pieprz do smaku
1 puszka białej fasoli
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Kalafiora podzielić na ćwiartki, można zostawić młode liście. Cebule pokroić w kostkę, posiekać czosnek
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Usmażyć kalafiora na rumiano z każdej strony, posolić, przełożyć do formy do pieczenia.
Na patelnie, na której smażył się kalafior, dodać 1 łyżkę oliwy i cebulę. Smażyć aż cebula się lekko zarumieni, dodać 2/3 czosnku, chwilę przesmażyć. Cebulę posolić, dodać przyprawy, zamieszać dodać pomidory i 1/2 szklanki wody. Całość gotować ok 10 minut, na koniec doprawić solą, pieprzem i miodem.
Tak przygotowanym sosem zalać kalafiora, wymieszać w formie, przykryć folią i piec w 180 stopniach w piekarniku przez 25 minut.
Fasolę odsączyć, dodać łyżkę oliwy, pozostały czosnek, sól i sok z cytryny, wymieszać.
Kalafiora wyjąc z piekarnika, zdjąć folię, przemieszać lekko i na wierzch wyłożyć fasolę, wstawić już bez przykrycia na kolejne 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz