kwietnia 10, 2021

Zupa buraczkowa na żeberkach

 

Jedna z moich ulubionych zup - pełna smaku zupa buraczkowa, gotowana na żeberkach. Zupa konkret, gęsta od warzyw a porcja mięsa sprawia, że drugie danie nie potrzebne. A wegetariańskim amatorom buraczków przypominam przepis na barszcz po ukraińsku. 

Zupa buraczkowa na żeberkach  

Składniki

1,5 kg żeberek 

2 łyżki oleju

2 marchewki

1 pietruszka

1 mały kawałek selera

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

5 buraków

5 ziemniaków

3 łyżki śmietany

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku 

pół pęczka koperku

Wykonanie:

Żeberka pokroi na porcje z jedną kostkę, posolić z każdej strony, podsmażyć na patelni z każdej strony na oleju, przełożyć do garnka.

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obrać i pokroić w kosteczkę albo drobne słupki, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez godzinę.

Obrać ziemniaki, dodać do zupy gotować aż zmiękną. Czosnek posiekać drobno, dodać do zupy.

Z zupy odlać trochę płynu wymieszać w misce ze śmietaną, przelać do zupy i dobrze wymieszać.

Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać posiekany koperek, zamieszać, zestawić z ognia, podawać.



 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger