Jedna z moich ulubionych zup - pełna smaku zupa buraczkowa, gotowana na żeberkach. Zupa konkret, gęsta od warzyw a porcja mięsa sprawia, że drugie danie nie potrzebne. A wegetariańskim amatorom buraczków przypominam przepis na barszcz po ukraińsku.
Składniki
1,5 kg żeberek
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały kawałek selera
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
5 buraków
5 ziemniaków
3 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
pół pęczka koperku
Wykonanie:
Żeberka pokroi na porcje z jedną kostkę, posolić z każdej strony, podsmażyć na patelni z każdej strony na oleju, przełożyć do garnka.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obrać i pokroić w kosteczkę albo drobne słupki, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez godzinę.
Obrać ziemniaki, dodać do zupy gotować aż zmiękną. Czosnek posiekać drobno, dodać do zupy.
Z zupy odlać trochę płynu wymieszać w misce ze śmietaną, przelać do zupy i dobrze wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać posiekany koperek, zamieszać, zestawić z ognia, podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz