Pasztet z mięsa z rosołu to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu, nie tylko samego mięsa ale też warzyw. Jeżeli macie dzieci to pewnie i u Was rosół często gości na stole ( to ulubiona zupa mojej córki) i tak samo często pojawia się problem co zrobić z pozostałościami. Ja mam swój standardowy zestaw - z mięsa robię właśnie ten pasztet, pastę do kanapek albo krokiety, a z warzyw najczęściej sałatkę.
Do pasztetu oprócz ugotowanego mięsa dodaję dużo podsmażonej cebulki dla smaku i trochę wątróbki, dzięki czemu jest delikatny i kremowy. Zajadam na kanapkach z kiszonym ogórkiem albo musztardą.
Pasztet z mięsa z rosołu
Składniki:
Mięso z rosołu (ja najczęściej gotuję na kurczaku i wołowinie) - ok 0,7-1 kg
2 marchewki z rosołu
2 cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
ok 200 g wątróbki drobiowej
2 jajka
1 kajzerka ( albo 4 łyżki mąki tartej)
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Mięso oddzielić od kości. Wątróbki oczyścić z z błon.
Kajzerkę namoczyć i odcisnąć.
Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i olej, podsmażyć cebulę na rumiano.
Mięso, wątróbkę, cebule, odsączoną kajzerkę, marchewkę zmielić maszynką albo zmiksować w mikserze kuchennym, dodać jajka, obficie posolić i popieprzyć, dodać gałkę i wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć masę, posypać wierzch bułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 60-70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz