Barszcz po ukraińsku
Składniki:
kawałek pora
2
marchewki
pietruszka
kawałek selera
5 małych
buraków
kawałek kapusty
2 łyżki
masła
1 łyżka
oliwy
3 ziarna
ziela angielskiego
3 ziarna
pieprzu
2 liście laurowe
4
ziemniaki
puszka
fasoli
3 plasterki cytryny
3 plasterki cytryny
1 ząbek
czosnku
150 ml
przecieru pomidorowego z kartonu ( albo 2 łyżki ze słoika)
sok z
połowy cytryny
sol,
pieprz
pęczek koperku
4 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Pora pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekać.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa i podsmażyć mieszając ok 10 minut.
Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być ok 4-5 cm powyżej warzyw) gotować 15 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę - dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut.
Fasolę odsączyć i dodać do zupy wraz z przecierem pomidorowym i plasterkami cytryny (jak zupa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę wody), gotować 5 minut, dodać posiekany drobno ząbek, gotować 1 minutę.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny w razie potrzeby. Dodać posiekany koperek
Śmietanę albo wmieszać do zupy ( przed wlaniem do zupy zmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy) albo dodawać na talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz