stycznia 07, 2019

Barszcz po ukraińsku

barszcz po ukraińsku

Nie ma nic lepszego, w taką pogodę jak dziś, niż talerz gęstej, parującej zupy. Dziś na stole barszcz po ukraińsku - z dużą ilością warzyw, fasola i pomidorami oraz obowiązkowo z keksem kwaśnej śmietany. Uwierzcie mi -marzycie o tej zupie:) Warto ugotować cały gar bo najlepsza jest dzień, dwa po ugotowaniu.



barszcz po ukraińsku


Barszcz po ukraińsku

Składniki:
kawałek pora
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
5 małych buraków
kawałek kapusty
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
2 liście laurowe
4 ziemniaki
puszka fasoli
3 plasterki cytryny
1 ząbek czosnku
150 ml przecieru pomidorowego z kartonu ( albo 2 łyżki ze słoika)
sok z połowy cytryny
sol, pieprz
pęczek koperku
4 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Pora pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekać.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa i podsmażyć mieszając ok 10 minut.
Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być ok 4-5 cm powyżej warzyw) gotować 15 minut.
Ziemniaki pokroić  w kostkę - dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut.
Fasolę odsączyć i dodać do zupy wraz z  przecierem pomidorowym i plasterkami cytryny (jak zupa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę wody), gotować 5 minut, dodać posiekany drobno ząbek, gotować 1 minutę.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny w razie potrzeby. Dodać posiekany koperek
Śmietanę albo wmieszać do zupy ( przed wlaniem do zupy zmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy) albo dodawać na talerzach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger