kwietnia 09, 2019

Zapiekanka chilli con carne pod kukurydzianą warstwą

Zapiekanka chilli con carne pod kukurydzianą warstwą

Prawdziwa bomba żywieniowa - chilli con carne w postaci zapiekanki pod chrupiącą warstwą kukurydzianą. Dla tych co lubią konkretnie zjeść i się najeść. Mięso, fasola, warzywa, dużo przypraw i warstwa na bazie jajka, kaszki kukurydzianej i mąki. Danie jeszcze bardziej zimowe a nie wiosenne-  ale co robić jak wiosna nie chce przyjść. Posmakuje nie tylko seryjnym mięsożercom.

Zapiekanka chilli con carne pod kukurydzianą warstwą
Składniki:


1 kg mięsa wołowego

4 ząbki czosnku
2 cebule
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce mielonego kminku rzymskiego, słodkiej i ostrej papryki
½ łyżeczki tabasco
½ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki cynamonu
pieprz, sól do smaku
2 puszki krojonych pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli

Masa na wierzch:
1 jajko
150 ml jogurtu naturalnego,
50 ml wody
½ szklanki mąki
¾ szklanki kaszki kukurydzianej,
pół łyżeczki soli
szczypta cukru

Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, po 5 minutach dodać posiekany czosnek, chwile podsmażyć, wsypać przyprawy. Paprykę pokroić w kostkę, dodać na patelnię, smażyć 3 minuty, dodać mięso – smażyć kolejne 10 minut. Zalać wszystko pomidorami i dusić 30 minut. Po tym czasie dodać odsączoną fasolę i gotować kolejne 15 minut.Przełożyć do formy do zapiekania.

W jednej misce roztrzepać jajko z jogurtem i wodą a w drugiej wymieszać suche składniki. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać. Wyłożyć masę kukurydzianą na wierzch formy z mięsem.
 Piec 35 minut, w temperaturze 180 stopni. 
Zapiekanka chilli con carne pod kukurydzianą warstwą

Jeżeli spodobał Ci się przepis sprawdź też Zapiekane naleśniki po meksykańsku

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger