Prawdziwa bomba żywieniowa - chilli con carne w postaci zapiekanki pod chrupiącą warstwą kukurydzianą. Dla tych co lubią konkretnie zjeść i się najeść. Mięso, fasola, warzywa, dużo przypraw i warstwa na bazie jajka, kaszki kukurydzianej i mąki. Danie jeszcze bardziej zimowe a nie wiosenne- ale co robić jak wiosna nie chce przyjść. Posmakuje nie tylko seryjnym mięsożercom.
Zapiekanka chilli con carne pod kukurydzianą warstwą
Składniki:
1 kg mięsa wołowego
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce mielonego kminku rzymskiego, słodkiej i ostrej papryki
½ łyżeczki tabasco
½ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki cynamonu
pieprz, sól do smaku
2 puszki krojonych pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli
Masa na wierzch:
1 jajko
150 ml jogurtu naturalnego,
50 ml wody
½ szklanki mąki
¾ szklanki kaszki kukurydzianej,
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę,
po 5 minutach dodać posiekany czosnek, chwile podsmażyć, wsypać przyprawy.
Paprykę pokroić w kostkę, dodać na patelnię, smażyć 3 minuty, dodać mięso – smażyć
kolejne 10 minut. Zalać wszystko pomidorami i dusić 30 minut. Po tym czasie
dodać odsączoną fasolę i gotować kolejne 15 minut.Przełożyć do formy do
zapiekania.
W jednej misce roztrzepać jajko z jogurtem i
wodą a w drugiej wymieszać suche składniki. Dodać mokre składniki do suchych,
wymieszać. Wyłożyć masę kukurydzianą na wierzch formy z mięsem.
Piec 35 minut, w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli spodobał Ci się przepis sprawdź też Zapiekane naleśniki po meksykańsku
ale pycha!
OdpowiedzUsuń