Zapiekane naleśniki po meksykańsku
4 porcje
czas przygotowania: 50 minut
pieczenie: 25 minut
Naleśniki:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
½ szklanka wody gazowanej
2 łyżki masła
trochę soli
olej do smażenia
Nadzienie:
2 łyżki oleju
1 marchewka
1 cebula
500 g mięsa mielonego
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli
1 szklanka passaty pomidorowej
sól, pieprz do smaku
100 g sera żółtego
Sałatka
3 pomidory
½ czerwonej cebuli
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ limonki
2 łyżki oliwy
Rozpuścić masło w małym garnku.
Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby
powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 15 minut.
Podczas gdy ciasto odpoczywa zacząć przygotowywać nadzienie: posiekać cebulę, obrać marchewkę i pokroić ją w kosteczkę.
Usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
Dokończyć nadzienie: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i
marchewkę smażyć 10 minut.
Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut.
Dodać fasolę, kmin, sos pomidorowy i chilli, wymieszać, chwilę podsmażyć i zestawić z ognia- lekko przestudzić.
Naleśniki nadziewać mięsem i układać w
naczyniu do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni, piec 20 minut.
Zetrzeć ser, posypać naleśniki i zapiekać
kolejne kilka minut.
Przygotować salsę pomidorową- pomidory
pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i natkę, sok limonki, oliwę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Naleśniki podawać z salsą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz