Kupiłam po świętach jarmuż, celem zdrowych koktajli. Owszem trochę wylądowało w blenderze ale reszta smętnie leżała w lodówce marniejąc. Porzucając zatem postanowienia o detoksie zrobiłam zupę pomidorową z jarmużem i kiełbasą i warzywami. Do tego makaron i parmezan - wyszło pysznie! może trochę bardziej kalorycznie... ale też smaczniej:)
Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą
Składniki:
2 łyżki oleju
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
3 marchewki
4 białe kiełbasy ( surowe) ok 400 g
200 g jarmużu ( bez twardych łodyg)
4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
sól, pieprz do smaku
do podania: makaron, parmezan, bazylia
Wykonanie:
Przygotować warzywa:
Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać, seler pokroić w plasterki a marchewkę w kostkę.
W garnku (najlepiej szerokim o dużym spodzie) rozgrzać olej.
Dodać cebulę i chwilę podsmażyć aż lekko zmięknie, dodać marchewkę i seler, smażyć ok 5 minut.
Dodać czosnek - smażyć kolejne 3 minuty.
Kiełbasę wycisnąć z flaka tworząc małe kawałki ( takie jakby klopsiki na jeden kęs).
W garnku odgarnąć warzywa na bok, wrzucić kiełbasę i podsmażyć, żeby się zarumieniła z każdej strony, mieszając ze dwa razy.
Dodać jarmuż, zalać całość wodą ( ok 2 litry) - gotować 20 minut.
Dodać przecier pomidorowy, rozmieszać, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanym makaronem i posypane parmezanem i bazylią.
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, sprawdź także przepis na potrawkę z ciecierzycą, kiełbasą i jarmużem albo zupę pomidorową z ciecierzycą i chorizo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz