Trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone i resztek ciasta
Składniki:
kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe etc)
wiórki kokosowe (1-2 garście)
płatki migdałowe - ok 1-2 garść albo inne orzechy ( laskowe, włoskie)- może być mieszanka
mascarpone (150-200 g)
1 roztopiona czekolada
1/2 łyżki alkoholu (rum, nalewka, whiskey)
opcjonalnie trochę aromatu rumowego
Ciasto rozdrabniamy aby powstały okruszki. Orzechy mielimy albo rozdrabniamy w moździerzu.
Mieszamy okruszki z wiórkami, orzechami, dodajemy mascarpone, alkohol i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy - jak masa będzie za rzadka dodać wiórków/orzechów, jak za sypka dodać więcej mascarpone. Z masy ulepić kulki i obtoczyć w wiórkach.
Czy na pewno 102 łyżki alkoholu?:)
OdpowiedzUsuńchodzi oczywiście o 1/2 łyżki, już zmieniłam. rzeczywiście 102 mogły by być lekką przesadą:)
OdpowiedzUsuń