kwietnia 23, 2019

Pomysł na wykorzystanie resztek ciasta - trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone

trufle kokosowo czekoladowe z mascarpone i resztkami ciasta
To idealny przepis na "po świętach" - świetny pomysł na to jak wykorzystać resztki ciasta, które zostało ze świątecznego stołu i nikt już nie ma ochoty na dojadanie suchych babek..:) Resztki ciasta kruszymy, dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe, orzechy, rozpuszczoną czekoladę, jakiś alkohol (nalewka, rum, whiskey) opcjonalnie jakiś aromat np rumowy. Nie podaję dokładnych proporcji, tylko składniki, bo ich ilość zależy od tego ile macie ciasta, chodzi o to, żeby masa była zwarta i można było z niej ulepić kulki. Można użyć różnych rodzajów ciast - babki, kruche, murzynki, drożdżowe etc. Trufle przechowywane w lodówce mogą stać do tygodnia.

Trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone i resztek ciasta
Składniki:
kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe etc)
wiórki kokosowe (1-2 garście)
płatki migdałowe - ok 1-2 garść albo inne orzechy ( laskowe, włoskie)- może być mieszanka
mascarpone (150-200 g)
1 roztopiona czekolada
1/2 łyżki alkoholu (rum, nalewka, whiskey)
opcjonalnie trochę aromatu rumowego

Ciasto rozdrabniamy aby powstały okruszki. Orzechy mielimy albo rozdrabniamy w moździerzu.
Mieszamy okruszki z wiórkami, orzechami, dodajemy mascarpone, alkohol i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy - jak masa będzie za rzadka dodać wiórków/orzechów, jak za sypka dodać więcej mascarpone. Z masy ulepić kulki i obtoczyć w wiórkach.




2 komentarze:

  1. Czy na pewno 102 łyżki alkoholu?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chodzi oczywiście o 1/2 łyżki, już zmieniłam. rzeczywiście 102 mogły by być lekką przesadą:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger