Danie obiadowej dla dużej rodziny - kurczak pieczony, ułożony na pomidorowym ryżu z marchewką i groszkiem. Dzięki jednoczesnemu pieczeniu ryż i warzywa przechodzą smakiem kurczaka, wszystko ładnie dochodzi w piekarniku. Kurczak jest delikatny w środku i chrupiący na wierzchu a ryż, który gotuje się w wywarze z dodatkiem koncentratu pomidorowego, warzyw i ziół, jest bardzo aromatyczny i wielosmakowy. Wszystko co potrzebne na obiad w jednym naczyniu.
Kurczak pieczony na pomidorowym ryżu z warzywami
Składniki:
6-7 udek z kurczaka
2 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
150 ml białego wytrawnego wina
1 szklanka ryżu białego
3 szklanki wywaru warzywnego albo rosołku
3 łyżki koncentratu Pudliszki
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
świeża (opcjonalnie) do posypania po upieczeniu
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobne kawałki, czosnek posiekać a marchewkę pokroić w kostkę.
Kawałki kurczaka posolić z obu stron.
Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka z obu stron i odłożyć na talerz.
Na tej samą patelnię wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć, dodać marchewkę -smażyć 5 minut.
Na patelnię dodać ryż i smażyć 3-4 minuty, mieszając aż ryż się zrobi szklisty.
Całość podlać winem i mieszać aż alkohol wyparuje.
Rosołek zmieszać z koncentratem, zalać ryż i wymieszać całość. Posolić i popieprzyć, dodać bazylię.
Ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch ułożyć kurczaka. Całość przykryć warstwą folii aluminiowej.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Piec pod folią 30 minut, zdjąć folię i podpiec całość jeszcze 10 minut.
Przed podaniem posypać świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz