Ale z drugiej strony mam nadzieję, że zima w końcu odpuści i marzec przyniesie nam wiosnę, słońce i ciepło. Jestem zdecydowanie zwięrzęciem ciepłoplubnym i z chęcią wyszłabym juz z puchówki i wskoczyła w płaszcz i tenisówki. Tymcczasem codziennie z nadzieją sprawdzam prognozy pogody.. i rozgrzewam się zupami:)
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo
1 łyżki
oleju
200 g
kiełbasy chorizo
2 ząbki
czosnku
1 cebula
1/2 łyżeczki
ostrej papryki
1/2 łyżeczki
słodkiej papryki
1/2 łyżeczki
mielonego kminku
2 marchewki
1 i 1/2 litr
wywary drobiowego albo warzywnego
5 ziemniaków
1 puszka
ciecierzycy
1 puszka
krojonych pomidorów
2 łyżki
przecieru pomidorowego
1 łyżeczka
brązowego cukru
sól, pieprz
do smaku
Kiełbaskę
chorizo pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Marchewkę
obrać i pokroić w kosteczkę.
W
garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę.
Smażyć ok 5
minut, aż wytopi się tłuszcz, kiełbaskę wyjąć za pomocą łyżki na talerz.
Do garnka
wrzucić cebulę, podsmażyć 5 minut, dodać czosnek - smażyć kolejną minutę.
Dodać oba
rodzaje papryki i kmin rzymski - wymieszać i dodać marchewkę - całość
przemieszać, smażyć ok 2 minut i zalać rosołkiem.
Gotować ok
15 minut,
W tym czasie
obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, gotować aż ziemniaki
zmiękną,
Dodać
pomidory, przecier pomidorowy, ciecierzycę i podsmażone chorizo - gotować
kolejne 5 minut.
Dodać
cukier, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z
kolendrą ( albo natką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz