marca 24, 2019

Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini

frytki z marchewki selera i pietruszki
Frytki z ziemniaków są pyszne, wiadomo. Ale pieczone frytki z warzyw korzeniowych z dodatkiem sosu czosnkowego z tahini i chilli są absolutnie obłędne!!! Koniecznie je zróbcie, żeby się przekonać. Chrupiące warzywa, obtoczone w kaszce kukurydzianej i ten sosik! Danie jest wegańskie i bezglutenowe, ale najważniejsze: jest przepyszne.
Ja upiekłam marchewkę, seler i pietruszkę ale można dodać inne korzenie i bulwy - batata, pasternak albo buraka.

Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini

Składniki:

  • warzywa korzeniowe (marchwewki. pietruszki ,seler, pasternak) - dowolna ilość ale lepiej więcej niż mniej bo raz że się kurczą a dwa szybko schodzą
    kilka łyżek oliwy
    sól,pieprz
    ok 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej

    SOS Z TAHINI
    3 łyżki pasty tahini
    6 łyżek wody,
    łyżka soku z cytryny
    mały ząbek czosnku
    sól do smaku
    do posypania: kolendra lub szczypiorek, chilli

Obrać warzywa i pokroić w słupki.
Zalać warzywa oliwą, wymieszać, posypać kaszką kukurydzianą i zamieszać ponownie, żeby warzywa się obtoczyły kaszką.
Wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec ok 30-40 minut, mieszając co jakiś czas.
Składniki sosy umieścić w blenderze ( oprócz ziół) i zblendować na gładki sos.
Upieczone warzywa polać sosem, posypać kolednrą i chilli.

Przepis pochodzi ze strony Cooking for Emily
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger