Ja upiekłam marchewkę, seler i pietruszkę ale można dodać inne korzenie i bulwy - batata, pasternak albo buraka.
Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini
Składniki:
-
warzywa korzeniowe (marchwewki. pietruszki ,seler, pasternak) - dowolna ilość ale lepiej więcej niż mniej bo raz że się kurczą a dwa szybko schodząkilka łyżek oliwysól,pieprzok 1-2 łyżki kaszki kukurydzianejSOS Z TAHINI3 łyżki pasty tahini6 łyżek wody,łyżka soku z cytrynymały ząbek czosnkusól do smakudo posypania: kolendra lub szczypiorek, chilli
Obrać warzywa i pokroić w słupki.
Zalać warzywa oliwą, wymieszać, posypać kaszką kukurydzianą i zamieszać ponownie, żeby warzywa się obtoczyły kaszką.
Wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec ok 30-40 minut, mieszając co jakiś czas.
Składniki sosy umieścić w blenderze ( oprócz ziół) i zblendować na gładki sos.
Upieczone warzywa polać sosem, posypać kolednrą i chilli.
Przepis pochodzi ze strony Cooking for Emily
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz