marca 08, 2018

Curry z ciecierzycą i szpinakiem

wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem

Bardzo aromatyczne i rozgrzewające  curry z ciecierzycą i szpinakiem to propozycja, którą będą zachwyceni nie tylko wegetarianie. Pełno w nim przypraw - curry, kolendra, garam masla, cynamon, kardamon - sprawia, że ma niesamowity głęboki smak. Natomiast jak nie macie w domu, którejś z wymienionych w przepisie przypraw to zupełnie się tym nie przejmujcie, można ją pominąć, dać inną - to nie równanie matematyczne:)
Ja podaję je z ryżem jaśminowym ale można je jeść bez dodatków jak gęstą zupę. Albo też można je potraktować jako bazę i dodać mięso ( kurczaka lub indyka). Tofu też będzie pasowało. Curry to świetna potrawa, doskonale zniesie każdą zmianę w przepisie.


Wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem

4 łyżki oleju
3 cebule posiekane
3 pokrojone ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka, starty
dwie zielone chilli lub  łyżeczka zielonej pasty curry
1/2 łyżeczki cynamonu
3 zgniecione nasiona kardamonu
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
4 pokrojone w kostkę pomidory albo 1 puszka pomidorów krojonych
2 puszki odsączonej ciecierzycy
200 g mrożonego szpinaku
400 ml (puszka) mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z limonki
sól
pęczek kolendry

W woku albo w wysokiej patelni lub garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać czosnek cynamon,kardamon,imbir i pastę curry- podsmażyć ok 5 minut  mieszając od czasu do czasu. Dodać chilli, kolendrę, garam masala, przecier pomidorowy i pomidory – dobrze wszystko wymieszać.  Wlać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ciecierzycę  i dusić całość ok 15 minut. Dodać mleczko kokosowe i szpinak, gotować kolejne 5 minut, dodać sok z limonki, cukier i sól do smaku. Zestawić z ognia, posypać kolendrą.
Podawać z ryżem jaśminowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger