Ja podaję je z ryżem jaśminowym ale można je jeść bez dodatków jak gęstą zupę. Albo też można je potraktować jako bazę i dodać mięso ( kurczaka lub indyka). Tofu też będzie pasowało. Curry to świetna potrawa, doskonale zniesie każdą zmianę w przepisie.
Wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem
4 łyżki oleju
3 cebule posiekane
3 pokrojone ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości
kciuka, starty
dwie zielone chilli lub łyżeczka
zielonej pasty curry
1/2 łyżeczki cynamonu
3 zgniecione nasiona
kardamonu
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka zmielonych
nasion kolendry
1 łyżeczka przyprawy garam
masala
2 łyżeczki przecieru
pomidorowego
4 pokrojone w kostkę
pomidory albo 1 puszka pomidorów krojonych
2 puszki odsączonej
ciecierzycy
200 g mrożonego szpinaku
400 ml (puszka) mleczka
kokosowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z limonki
sól
pęczek kolendry
W woku albo w wysokiej patelni
lub garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać czosnek
cynamon,kardamon,imbir i pastę curry- podsmażyć ok 5 minut mieszając od
czasu do czasu. Dodać chilli, kolendrę, garam masala, przecier pomidorowy i
pomidory – dobrze wszystko wymieszać. Wlać szklanką wody, doprowadzić do
wrzenia, dodać ciecierzycę i dusić całość ok 15 minut. Dodać mleczko
kokosowe i szpinak, gotować kolejne 5 minut, dodać sok z limonki, cukier i
sól do smaku. Zestawić z ognia, posypać kolendrą.
Podawać z ryżem jaśminowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz