września 13, 2024

Fasola z pomidorami w kremowym sosie

 

fasola z pomidorami w kremowym sosie

Poczułam dziś mocno jesień. Ostatnie dni jak na wrzesień były bardzo ciepłe i praktycznie z dnia na dzień zrobiło się chłodniej. Wiem, że będzie jeszcze ciepło przez jakiś czas, no ale czas się z tym pogodzić, że jesień bliżej niż dalej. Więc potrzebujemy rozgrzewających i sycących dań.
Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to fasola z pomidorami w kremowym sosie. Bardzo proste ale też bardzo satysfakcjonujące i sycące danie. Wiadomo, że fasola i pomidory to dobrana para, ale najciekawszy w tym daniu jest sos -gęsty, kremowy i... całkowicie wegański:) Kremowość bierze się z tego, że część fasoli jest tu zblendowana wraz z tofu, a dzięki dodatkowi pasty miso zyskuje mnóstwo smaku i umami. Do tego pajda dobrego chleba i satysfakcja gwarantowana.

Fasola z pomidorami w kremowym sosie
Składniki:
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju albo oliwy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory ( można zastąpić pomidorkami cherry)
  • 3 puszki białej fasoli (400 ml)
  • garść świeżej bazylii
  • opakowanie tofu ( 220 g)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych - można też pominąć albo w wersji niewegańskiej zastąpić parmezanem
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cukru
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostę, czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę.
Na głębokiej patelni albo w garnku o grubym dnie rozgrzać olej - dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli i dodać czosnek.
Po minucie dodać pomidory i chwilę podsmażyć aż zmiękną.
Na patelnie dodać fasolę, wraz z zalewą.
Gotować całość 15 minut, na koniec dodać listki bazylii.
1/4 zawartości patelni umieścić w blenderze, dodać tofu, płatki drożdżowe i miso - zblendować na gładki krem, przelać na patelnię.
Całość doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Podawać z pajdą chleba, polane oliwą.

fasola z pomidorami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger