sierpnia 20, 2024

Leczo z wędzonym tofu

 

leczo z wędzonym tofu

Leczo czyli wakacyjni klasyk, jedno z najpopularniejszych dań do których Polacy wykorzystują cukinię.

A że jesteśmy w pełni sezonu na to warzywo to chciałam zaproponować wegańską wersję tego dania, gdzie mięsna wkładka ( najczęściej kiełbasa chociaż widziałam też wersje z parówkami;)) została zastąpiona przez wędzone tofu. Chociaż zmiana ta może się wydawać kontrowersyjna to uwierzcie mi, dzięki wędzonemu tofu i wędzonej papryki nie będzie dużej zmiany w smaku.

W ten sposób powstaje leczo w wersji wegańskiej, nadal pyszne i pełne smaku, najlepsze danie na wakacje.

A tu duuużo więcej przepisów na DANIA Z CUKINIĄ bo aż grzech nie wykorzystać sezonu na to warzywo.

Leczo z wędzonym tofu

Składniki: 

2 cebule

4 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

2 papryki

2 cukinie

3 pomidory

2 łyżki koncentratu pomidorowego

400 g wędzonego tofu

½ łyżeczki oregano

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

Sól pieprz, trochę cukru do smaku

 Wykonanie:

Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać, paprykę pokroić w wąskie paski. Cukinię pokroić w grube półkrążki- jeżeli macie większą lub starszą cukinię to należy najpierw wykroić ze środka gniazda nasienne.

Tofu pokroić w kotkę ok 1 na 1 cm. Pomidory pokroić w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebule i chwilę podsmażyć, dodać czosnek i przecier pomidorowy oraz paprykę, wymieszać.

Na patelnie dodać paprykę, cukinię i pomidory. Dodać sól i pieprz.

Całość dusić mieszając co jakiś czas aż warzywa zmiękną, ok 20 minut.

Dodać tofu i oregano, wymieszać i poddusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, lekko posłodzić.


leczo z wędzonym tofu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger