Leczo czyli wakacyjni klasyk, jedno z najpopularniejszych dań do których Polacy wykorzystują cukinię.
A że jesteśmy w pełni sezonu na to warzywo to chciałam zaproponować wegańską wersję tego dania, gdzie mięsna wkładka ( najczęściej kiełbasa chociaż widziałam też wersje z parówkami;)) została zastąpiona przez wędzone tofu. Chociaż zmiana ta może się wydawać kontrowersyjna to uwierzcie mi, dzięki wędzonemu tofu i wędzonej papryki nie będzie dużej zmiany w smaku.
W ten sposób powstaje leczo w wersji wegańskiej, nadal pyszne i pełne smaku, najlepsze danie na wakacje.
A tu duuużo więcej przepisów na DANIA Z CUKINIĄ bo aż grzech nie wykorzystać sezonu na to warzywo.
Leczo z wędzonym tofu
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 papryki
2 cukinie
3 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 g wędzonego tofu
½ łyżeczki oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól pieprz, trochę cukru do smaku
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać, paprykę pokroić w
wąskie paski. Cukinię pokroić w grube półkrążki- jeżeli macie większą lub
starszą cukinię to należy najpierw wykroić ze środka gniazda nasienne.
Tofu pokroić w kotkę ok 1 na 1 cm. Pomidory pokroić w
kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebule i chwilę
podsmażyć, dodać czosnek i przecier pomidorowy oraz paprykę, wymieszać.
Na patelnie dodać paprykę, cukinię i pomidory. Dodać sól i
pieprz.
Całość dusić mieszając co jakiś czas aż warzywa zmiękną, ok
20 minut.
Dodać tofu i oregano, wymieszać i poddusić jeszcze 5 minut. Doprawić
solą i pieprzem do smaku, lekko posłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz