Danie w stylu meksykańskim - pieczony batat, z sałatką z czerwonej fasoli, kukurydzy, cebulki i kolendry, z dodatkiem kwaśnej śmietany i guacamole. Wszystko doprawione sokiem z limonki i sosem chilli. Słodkość batata doskonale tu się komponuje z ostrością sałatki, kwaskowatą śmietaną i łagodnym guacamole. Pysznie i zdrowo.
Pieczony batat z sałatką i guacamole
Składniki (2 porcje):
2 bataty
pół łyżeczki masła
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1 cebulka
garśc kolendry
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sosu chilli
2 łyżeczki soku z limonki
do podania:
guacamole
kwaśna śmietana - 100 ml
sól
Wykonanie:
Bataty nakłuć widelcem, umieścić na blasze do pieczenia i piec w 190 stopniach aż zmiękną ( ok 30-40 min).
W czasie jak bataty się pieką przygotować sałatkę- odsączyć kukurydzę i fasolę, przełożyć do miski.
Cebulkę drobno posiekać, zalać 1/2 łyżeczki soku z limonki, odstawić na chwilę i następnie dodać do fasoli, dodać też porwaną kolendrę. Zmieszać oliwę z 1 łyżeczką soku z limonki, sosem chilli i solą, sosem zalać sałatkę i wymieszać.
Śmietanę doporawić 1/2 soku z limonki, posolić.
Ziemniaki wyjąć, jeszcze ciepłe przekroić na pół, miąższ lekko spłaszczyć, wyłożyć na wierzch kawałeczki masła, tak żeby się rozpuściły i lekko posolić ziemniaki.
Na bataty wyłożyć sałatkę, polać śmietaną i podawać z guacamole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz