sierpnia 13, 2024

Pieczony batat z sałatką i guacamole

 

pieczony-batat-sałatka-guacamole

Danie w stylu meksykańskim - pieczony batat, z sałatką z czerwonej fasoli, kukurydzy, cebulki i kolendry, z dodatkiem kwaśnej śmietany i guacamole. Wszystko doprawione sokiem z limonki i sosem chilli. Słodkość batata doskonale tu się komponuje z ostrością sałatki, kwaskowatą śmietaną i łagodnym guacamole. Pysznie i zdrowo.


Pieczony batat z sałatką i guacamole

Składniki (2 porcje):

2 bataty

pół łyżeczki masła

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

1 cebulka

garśc kolendry

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka sosu chilli

2 łyżeczki soku z limonki

do podania:

guacamole

kwaśna śmietana - 100 ml

sól

Wykonanie:

Bataty nakłuć widelcem, umieścić na blasze do pieczenia i piec w 190 stopniach aż zmiękną ( ok 30-40 min).

W czasie jak bataty się pieką przygotować sałatkę- odsączyć kukurydzę i fasolę, przełożyć do miski.

Cebulkę drobno posiekać, zalać 1/2 łyżeczki soku z limonki, odstawić na chwilę i następnie dodać do fasoli, dodać też porwaną kolendrę. Zmieszać oliwę z 1 łyżeczką soku z limonki, sosem chilli i solą, sosem zalać sałatkę i wymieszać.

Śmietanę doporawić 1/2 soku z limonki, posolić.

Ziemniaki wyjąć, jeszcze ciepłe przekroić na pół, miąższ lekko spłaszczyć, wyłożyć na wierzch kawałeczki masła, tak żeby się rozpuściły i lekko posolić ziemniaki.

Na bataty wyłożyć sałatkę, polać śmietaną i podawać z guacamole.

batat-kukurydza-fasola-guacamole


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger