lipca 02, 2024

Wegański twarożek ze szczypiorkiem

wegański twarożek z tofu i nerkowców

 Dziś przepis na wegański twarożek ze szczypiorkiem - polecam nie tylko weganom ale też osobą mającym problem z tolerancją laktozy, i właściwie wszystkim innym bo jest po prostu smaczny. Bazą tego twarożku są tofu i nerkowce, czyli dość neutralne w smaku produkty ale nie obawiajcie się bo dodatek czosnku, soku z cytryny i płatków drożdżowych dodaje im charakteru i smaku. 


wegański twarożek z tofu i nerkowców

Wegański twarożek ze szczypiorkiem

 na bazie tofu i nerkowców

Składniki:

tofu naturalne 200 g

nerkowce - 50 g

ząbek czosnku posiekany

3 łyżki wegańskiego jogurtu ( można dodać mleko roślinne ok 4 łyżki))

2 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego

2 łyżeczki płatków drożdżowych

sok z połowy cytryny

sól do smaku

pół pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na godzine, następnie odsączyć z wody.

Do miksera dodać  wszystkie składniki oprócz szczypiorku i bardzo dokładnie  zmiksować aż całość będzie bardzo kremowa. 

Szczypiorek posiekać, wymieszać z serkiem i przełożyć do naczynia.

Ostawić do lodówki żeby stężał - na minimum 2 godziny.

wegański twarożek z tofu i nerkowców


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger