Dziś przepis na wegański twarożek ze szczypiorkiem - polecam nie tylko weganom ale też osobą mającym problem z tolerancją laktozy, i właściwie wszystkim innym bo jest po prostu smaczny. Bazą tego twarożku są tofu i nerkowce, czyli dość neutralne w smaku produkty ale nie obawiajcie się bo dodatek czosnku, soku z cytryny i płatków drożdżowych dodaje im charakteru i smaku.
Wegański twarożek ze szczypiorkiem
na bazie tofu i nerkowców
Składniki:
tofu naturalne 200 g
nerkowce - 50 g
ząbek czosnku posiekany
3 łyżki wegańskiego jogurtu ( można dodać mleko roślinne ok 4 łyżki))
2 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżeczki płatków drożdżowych
sok z połowy cytryny
sól do smaku
pół pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na godzine, następnie odsączyć z wody.
Do miksera dodać wszystkie składniki oprócz szczypiorku i bardzo dokładnie zmiksować aż całość będzie bardzo kremowa.
Szczypiorek posiekać, wymieszać z serkiem i przełożyć do naczynia.
Ostawić do lodówki żeby stężał - na minimum 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz