Latem nie bardzo mam ochotę na mięso, odżywiam się głównie warzywnie. Nie oznacza to jednak, że jem tylko lekkie czy dietetycznie dania, lubię jak obiad jest pożywny i syci, poza tym dbam o odpowiednią zawartość białka w posiłkach. Gęste curry z fasoli i papryki, w pomidorowym sosie z dodatkiem przypraw i czekolady jest taki daniem, które spełnia moje wszystkie kryteria - pyszne, pożywne, z odpowiednią ilością białka, syci na długo. Do tego brązowy ryż, avocado i pyszny sos z jogurtu z dodatkiem tahini.
Do ugotowania tej potrawy użyłam suchej fasoli, uprzednio namoczonej a potem ugotowanej ale żeby ułatwić i przyspieszyć całość - można też użyć fasoli z puszki. Do dania bardzo będzie pasować kolendra, niestety jej nie miała, ale jak macie i lubić to dajcie koniecznie.
Curry z fasoli z papryką i dodatkiem czekolady
Składniki:
400 g suchej czerwonej fasoli ( albo 3 puszki czerwonej fasoli w zalewie)
2 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 łyżeczka mielonego kuminu
po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, oregano i cząbru
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki płatków chilli
500 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250 ml wywaru warzywnego albo rosołku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy
2 kostki gorzkiej czekolady
sól
do podania
sos jogurtowy: 200 ml jogurtu + 2 łyżeczki tahini + starty ząbek czosnku+ sos z połowy limonki, sól
avodaco
brązowy ryż
opcjonalnie: kolendra
Wykonanie:
Jeżeli używacie fasoli suszonej to należy ją najpierw namoczyć na noc, i ugotować do miękkości.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Paprykę pokroicw drobną kostkę
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i poczekać aż się zeszkli, dodać czosnek, i paprykę i podsmażyć ok 5 min. Następnie dodać wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy, wymieszać, chwilę podsmażyć, dodać passatę pomidorową, rosołek i fasolę. Gotować 20 minut.
Czekoladę posiekać, dodać do fasoli, razem z sosem sojowym, miodem. Podgotować aż czekolada się rozpuści, doprawić solą.
Wymieszać składniki sosu jogurtowego.
Podawać curry z ryżem, polane sosem jogurtowym, z kawałkami avocado i opcjonalnie- kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz