Bakłażan to jedno z moich ulubionych dań - lubię go dodawać do dań jednogarnkowych jak curry czy zupy, lubię w wersji smażonej w daniach azjatyckich, duszonej w ratatouille czy pieczonej lub grillowanej. Sposoby na bakłażana są niezliczone, to bardzo wszechstronne warzywo.
Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł na bakłażana w panierce z płatków kukurydzianych. To świetny sposób na bakłażana, dzięki temu jest on miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Tak powstałe kotlety z bakłażana można podać z ryżem albo tak jak w moim przypadku z makaronem sosu pomidorowego.
Pomysł na efektowne, wegetariańskie danie.
A tu kilka innych pomysłów na bakłażana
Bakłażan panierowany w płatkach kukurydzianych z pomidorowym makaronem
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 4 łyżki mąki
- papryka ostra, oregano (pól na pół, razem 1 łyżeczka)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mleka
- sól
- 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
- makaron w sosie pomidorowym, albo ryż do podania
Wykonanie:
Bakłażana pokroić w plastry posolić i odstawić.
Na talerzu wymieszać mąkę z przyprawami i 1/3 łyżeczki soli.
Jajko rozbełtać z mlekiem na drugim talerzu
Na trzecim talerzu rozłożyć pokruszone płatki kukurydziane.
Po 15 minut bakłażana wytrzeć z wody.
Obtoczyć każdy plasterek w mące, potem w jajku a następnie w płatkach.
NA patelni rozgrzać olej, smażyć z obu stron bakłażana aż się płatki zarumienią, przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec jeszcze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz