Szybkie danie, idealne na obiad dla całej rodziny w środku tygodnia. Dzięki wykorzystaniu gotowych gnocchi z torebki, całość można przygotować w 20 minut. Sos jest śmietanowo- pieczarkowy, z dodatkie suszonych pomidorów i oraz szpinaku. Gnocchi dodajemy na sam koniec, żeby się tylko zagrzały a mąka, która je otacza delikatnie zagęszcza cały sos, sprawiając że danie jest kremowe i bardzo satysfakcjonujące. Jednak co kluski to kluski, zawsze w punkt :)
Gnocchi w sosie pieczarkowym ze szpinakiem
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
250 g pieczarek
6-7 suszonych pomidorów
500 ml rosołku/wywaru warzywnego ( może być z kostki, albo słoiczka)
150 g szpinaku
4 łyżki kwaśnej śmietany 18
opakowanie gnocchi ( 500g)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebule pokroić w kawałki drobne, czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki, suszone pomidory w paseczki
Na patelni rozgrzać oliwę i olej, dodać cebulę, podsmażyć aż się lekko zarumieni, dodać pieczarki. Smażyć aż się zarumienią, dodać czosnek i suszone pomidory, całość posolić i chwilę jeszcze podsmażyć.
Całość zalać rosołkiem, gotować 5 minut, dodać szpinak, i jak zmięknie dodać śmietanę i cytrynę, całość doprawić solą i obficie pieprzem.
Na koniec dodać gnocchi i chwilę podgotować aż sos zgęstnieje ( w razie potrzeby lekko podlać wodą) a gnocchi się zagrzeją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz