kwietnia 30, 2024

Gnocchi w sosie pieczarkowym ze szpinakiem

 


Szybkie danie, idealne na obiad dla całej rodziny w środku tygodnia. Dzięki wykorzystaniu gotowych gnocchi z torebki, całość można przygotować w 20 minut. Sos jest śmietanowo- pieczarkowy, z dodatkie suszonych pomidorów i oraz szpinaku. Gnocchi dodajemy na sam koniec, żeby się tylko zagrzały a mąka, która je otacza delikatnie zagęszcza cały sos, sprawiając że danie jest kremowe i bardzo satysfakcjonujące. Jednak co kluski to kluski, zawsze w punkt :)

Gnocchi w sosie pieczarkowym ze szpinakiem

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

250 g pieczarek

6-7 suszonych pomidorów

500 ml rosołku/wywaru warzywnego ( może być z kostki, albo słoiczka)

150 g szpinaku

4 łyżki kwaśnej śmietany 18

opakowanie gnocchi ( 500g)

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebule pokroić w kawałki drobne, czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki, suszone pomidory w paseczki

Na patelni rozgrzać oliwę i olej, dodać cebulę, podsmażyć aż się lekko zarumieni, dodać pieczarki. Smażyć aż się zarumienią,  dodać czosnek i suszone pomidory, całość posolić i chwilę jeszcze podsmażyć.

Całość zalać rosołkiem, gotować 5 minut, dodać szpinak, i jak zmięknie dodać śmietanę i cytrynę, całość doprawić solą i obficie pieprzem.

Na koniec dodać gnocchi i chwilę podgotować aż sos zgęstnieje ( w razie potrzeby lekko podlać wodą) a gnocchi się zagrzeją.


gnocchi z pieczarkami w śmietanowym sosie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger