Król (albo królowa) domowych ciast czyli ciasto drożdżowe. Tu w wersji zakręcanej z dżemem truskawkowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Bardzo efektowne w przekroju, świetnie się sprawdzi na każdą okazję, nawet elegancką. Niedługo święta wielkanocne więc jak już planujecie menu to weźcie tę propozycję pod uwagę. Wszyscy będą zachwyceni, zaręczam.
Zakręcane ciasto drożdżowe z dżemem
4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
20 g świeżych drożdży
2 jajka
1 i 1/4 szklanka ciepłego mleka
150 g miękkiego masła
k 150 g dżemu (truskawkowego,
śliwkowego)
na wierzch:
1 żółtko
1 łyżka mleka
3 łyżki płatków migdałowych
W garnku lekko podgrzać mleko,
ma być ciepłe nie gorące. Odlać do szklanki ok ¼ szklanki.
W miseczce wymieszać drożdże z
1 łyżeczką cukru, dodać odlane mleko, 1 łyżeczkę mąki, całość wymieszać i
odstawić na 15 minut.
Do miksera wsypać mąkę,
cukier, jajka i drożdże oraz pozostałe mleko, najpierw wymieszać łyżką a potem
wyrabiać mikserem na średnich obrotach ( można też ręcznie).
Po 5 minutach dodać miękkie
masło, wyrabiać dalsze 5 minut.
Przełożyć do miski wysypanej mąką, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na
1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na
stolnicę, lekko podsypać mąką i wyrobić ręką, uformować kulą i podzielić ciasto
na połowę.
Z podanych proporcji wyjdą dwa
mniejsze drożdżowe ciasta – będą potrzebne dwie podłużne formy ok 20 cm- każdą
z nich należy posmarować masłem albo wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180
stopni.
Ciasto rozwałkować na
prostokąt (ok 20 cm na 25cm) wierzch wysmarować dżemem, tak by z jednego
dłuższego boku zostawić ok 1,5 cm pustego ciasta. Ciasto zwinąć w rulon,
zaczynając od dłuższego posmarowanego boku.
Rulon przeciąć na połowę wzdłuż,
i zapleść naprzemiennie rozcięte część, tak, żeby rozcięte część były u góry.
Boki na skraju podwinąć lekko pod spód i uformować warkocz na długość foremki,
przełożyć delikatnie do foremki.
Tak samo postąpić z drugą
częścią ciasta. Zostawić w foremkach ok 20 minut w ciepłym miejscu.
W misce wymieszać żółtko i mleko, za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz