Smażony ryż z jajkiem to najlepszy sposób na wykorzystanie resztek ryżu. Danie bardzo proste, szybkie, pyszne i dające pole różnym modyfikacjom. Podstawą jest ryż, jajko i szczypiorek, dodatki to sos sojowy i olej sezamowy - to wystarczy, żeby zrobić to danie w podstawowej wersji. A w wersji rozszerzonej można dodać różne warzywa , najlepiej też te które zalegają Wam w lodowce- groszek, marchewkę, kukurydzę, brokuły czy kapustę pekińską. Pyszny, prosty obiad w 10 minut i nic się nie marnuje. Takie przepisy lubię najbardziej!
Smażony ryż z jajkiem
Składniki:
2 łyżki oleju
2 jajka
1 szklanka ugotowanego ryżu ( najlepiej wykorzystać resztki)
3 łyżki posiekanego szczypiorku albo dymki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
Wykonanie:
Dymkę/szczypiorek posiekać.
W misce rozbić jajka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać jajka i wymieszać. Dodać ryż, zmieszać dobrze i podsmażyć z minutę. Ryż z jajkiem przesunąć na bok patelni.
Na patelnię wlać pozostały olej i szczypiorek, chwilkę podsmażyć i zmieszać z ryżem i jajkiem. Dodać olej sezamowy i sos sojowy, dobrze wszystko zmieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz