Sałatki to mój ulubiony sposób na letnie obiady. Warzyw teraz dużo i w najlepszym smaku. Wystarczy wybrać swoje ulubione, dorzucić do nich jakąś kaszę, makaron, strączki, dodać jakiś ser albo coś chrupiącego, jakiś prosty sos i najszybszy i najlepszy obiad letni gotowy.
Dziś sałatka z kaszą (użyłam orkiszowej ale może być też jęczmienna czy jaglana), warzywami - ogórkiem, papryką, pomidorem i oliwkami, z dodatkiem rukoli i sera feta. A do tego prosty sos na bazie oliwy, soku z cytryny z czosnkiem i miodem.
Sałatka dobrze się przechowuje, więc można zrobić ją wcześniej i przechować w lodówce, lub zabrać jako obiad na wynos do pracy.
Sałatka z kaszą, warzywami i fetą
Składniki:
1 torebka (100 g) kaszy - orkiszowa, jęczmienna, jaglana albo bulgur
1 papryka
2 pomidory
1 ogórek
1/2 szklanki czarnych oliwek
2 garście rukoli
100 g sera feta do posypania
SOS
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku posiekany
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Składniki sosu wymieszać w słoiku
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, lekko przestudzić ale jeszcze ciepłą przełożyć do miski, wylać połowę sosu i wymieszać, odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Pomidora i paprykę pokroić w kostkę. Ogórka obrać przekroić wzdłuż na 4 części i potem w plasterki. Rukolę porwać na mniejsze kawałki. Oliwki pokroić w plasterki. Warzywa i resztę sosu wymieszać z przestudzoną kaszą. W razie potrzeby doprawić.
Podawać posypane fetą (można też zmieszać fetę do środka).
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta