marca 25, 2022

Zupa z soczewicą, kiełbasą i jarmużem

 

zupa-z-cieciezycy-z-kielbasa-jarmuż

Zupa konkret, gęsta, pożywna, rozgrzewająca i pełna dobroci. Wiosna idzie, coraz cieplej, ale właśnie w takim czasie przejściowym najłatwiej o przeziębienia, więc warto się jeszcze rozgrzewać od środka zanim przejdziemy na lżejsze jedzenie, lekkie sałatki i dania warzywne.

Zupa z soczewicą, ziemniakami, jarmużem i kiełbasą z dodatkiem passaty pomidorowej. Połączenie Włoch z Maroko, udany mariaż.

                                    Zupa z soczewicą, kiełbasą i jarmużem

 Składniki:

2 łyżki oleju

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 marchewki

kawałek kiełbasy - ok 150 g

1 łyżka przypraw - mieszanka słodkiej i ostrej papryki z mielonym kminem i kolendrą

2/3 szklanki czerwonej soczewicy

1 łyżeczka rosołku ( ze słoika, kostki albo jak macie gotowy wywar to dodać zamiast wody)

4 ziemniaki

ok 100 g posiekanego jarmuży

1/2 litra passaty pomidorowej

sól, pieprz do smaku

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W granku rozgrzać olej i wrzucic cebulę z czosnkiem, smażyć aż cebula lekko zmięknie.

W tym czasie pokroić w kostkę marchewkę i kiełbasę, dodać do garnka. Smażyć ok 5 minut.

Dodać przyprawy, chwilę podsmażyć, dodać soczewicę i zalać wodą, tyle żeby było jej 4 razy więcej niż warzyw z soczewicą. Dodać rosołek.

Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać po 10 minutach do zupy razem z jarmużem. Całość posolić. Gotować aż zmiękkną, dodać passatę  i gotować jeszcze 10 minut.

Doprawić pieprzem, w razie potrzeby sola, dodać sok z cytryny/limonki oraz cukier.

Podawać z natką pietruszki.

zupa-soczewica-kiełbasa-jarmuż








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger