Zupa konkret, gęsta, pożywna, rozgrzewająca i pełna dobroci. Wiosna idzie, coraz cieplej, ale właśnie w takim czasie przejściowym najłatwiej o przeziębienia, więc warto się jeszcze rozgrzewać od środka zanim przejdziemy na lżejsze jedzenie, lekkie sałatki i dania warzywne.
Zupa z soczewicą, ziemniakami, jarmużem i kiełbasą z dodatkiem passaty pomidorowej. Połączenie Włoch z Maroko, udany mariaż.
Zupa z soczewicą, kiełbasą i jarmużem
Składniki:
2 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
kawałek kiełbasy - ok 150 g
1 łyżka przypraw - mieszanka słodkiej i ostrej papryki z mielonym kminem i kolendrą
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka rosołku ( ze słoika, kostki albo jak macie gotowy wywar to dodać zamiast wody)
4 ziemniaki
ok 100 g posiekanego jarmuży
1/2 litra passaty pomidorowej
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W granku rozgrzać olej i wrzucic cebulę z czosnkiem, smażyć aż cebula lekko zmięknie.
W tym czasie pokroić w kostkę marchewkę i kiełbasę, dodać do garnka. Smażyć ok 5 minut.
Dodać przyprawy, chwilę podsmażyć, dodać soczewicę i zalać wodą, tyle żeby było jej 4 razy więcej niż warzyw z soczewicą. Dodać rosołek.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać po 10 minutach do zupy razem z jarmużem. Całość posolić. Gotować aż zmiękkną, dodać passatę i gotować jeszcze 10 minut.
Doprawić pieprzem, w razie potrzeby sola, dodać sok z cytryny/limonki oraz cukier.
Podawać z natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz