grudnia 16, 2021

Keks

 

keks

Keks, ciasto bardzo świąteczne. Można je oczywiście zjeść w każdym innym momencie roku ale w Święta smakuje mi najbardziej. Obok makowca to chyba najpopularniejsze świąteczne ciasto, przynajmniej w naszym domu gości co roku. Naładowane rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową jest dla mnie kwintesencją zimowego ciasta. Zachowuje długo świeżość więc nawet jak zostanie po świętach to z filiżanką kawy czy herbaty będzie świetnie smakować.

Keks

Składniki:

1 kostka masła

150 g cukru 

4 jajka 

otarta skórka z 1 cytryny 

300 g mąki

szczypta soli 

1 łyżka rumu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

200 g rodzynek (albo innych ulubionych bakalii) 

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 

Wykonanie:

 Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą masę.
W misce wymieszać mąkę, proszek i sól. Odsypać 100 g i obtoczyć w niej rodzynki i skórkę.
Do masła z cukrem dodać jajko, zmiksować, dodać łyżkę mąki, zmiksować potem dodawać kolejne jajka z mąką w ten sam sposób, na koniec dodać resztę mąki (bez tej z owocami), skórkę z cytryny i rum zmiksować ponownie całość.
Na koniec dosypać mąkę z owocami i delikatnie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ciasto w 170 stopniach przed 1h 20 minut.
Posypać cukrem pudrem.


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger