Keks, ciasto bardzo świąteczne. Można je oczywiście zjeść w każdym innym momencie roku ale w Święta smakuje mi najbardziej. Obok makowca to chyba najpopularniejsze świąteczne ciasto, przynajmniej w naszym domu gości co roku. Naładowane rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową jest dla mnie kwintesencją zimowego ciasta. Zachowuje długo świeżość więc nawet jak zostanie po świętach to z filiżanką kawy czy herbaty będzie świetnie smakować.
Keks
Składniki:
1 kostka masła
150 g cukru
4 jajka
otarta skórka z 1 cytryny
300 g mąki
szczypta soli
1 łyżka rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g rodzynek (albo innych ulubionych bakalii)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą
masę.
W misce wymieszać mąkę, proszek i sól. Odsypać 100 g i obtoczyć
w niej rodzynki i skórkę.
Do masła z cukrem dodać jajko, zmiksować, dodać łyżkę mąki, zmiksować
potem dodawać kolejne jajka z mąką w ten sam sposób, na koniec
dodać resztę mąki (bez tej z owocami), skórkę z cytryny i rum
zmiksować ponownie całość.
Na koniec dosypać mąkę z owocami i delikatnie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ciasto w 170
stopniach przed 1h 20 minut.
Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz