Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokaloryczne bo pieczone a nie smażone, ale dzięki warzywom w środku są delikatne, miękki i wilgotne. Twista dodaje starty ser, który nadaje smaku. Świetne dla osób na diecie, posmakują też dzieciom. Ja zjadłam z sosem jogurtowym z dodatkiem ogórka, czosnku i koperku. Pyszne będą też z sosem pomidorowym.
Pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1/2 średniej cukinii
1 mała marchewka
1/2 cebuli
ok 40 g sera żółtego albo twardej mozzarelli
1 jajko
2 łyżki mąki
posiekane 2 łyżeczki ziół ( natka, koperek)
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na sitku do odcieknięcia.
Marchewkę zetrzeć, kurczaka posiekać w drobną kosteczkę, cebulę bardzo drobno posiekać, przełożyć do miski. Dodać starty ser, jajko, mąkę, zioła i doprawić solą i pieprzem.
Cukinię odcisnąć z wody, dodać do reszty składników. Bardzo dobrze wymieszać.
Z masy uformować kotleciki, i układać na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym lekko oliwą.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec 30 minut.
Podawać z sosem jogurtowym albo pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz