listopada 21, 2021

Pieczone kotlety z kurczaka i warzyw

pieczone kotlety z kurczaka

 Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokaloryczne bo pieczone a nie smażone, ale dzięki warzywom w środku są delikatne, miękki i wilgotne. Twista dodaje starty ser, który nadaje smaku. Świetne dla osób na diecie, posmakują też dzieciom. Ja zjadłam z sosem jogurtowym z dodatkiem ogórka, czosnku i koperku. Pyszne będą też z sosem pomidorowym.

Pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw

Składniki:

1 pierś z kurczaka

1/2 średniej cukinii

1 mała marchewka

1/2 cebuli

ok 40 g sera żółtego albo twardej mozzarelli

1 jajko

2 łyżki mąki

 posiekane 2 łyżeczki ziół ( natka, koperek)

sól, pieprz 

Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na sitku do odcieknięcia.

Marchewkę zetrzeć, kurczaka posiekać w drobną kosteczkę, cebulę bardzo drobno posiekać, przełożyć do miski. Dodać starty ser, jajko, mąkę, zioła i doprawić solą i pieprzem. 

Cukinię odcisnąć z wody, dodać do reszty składników. Bardzo dobrze wymieszać.

Z masy uformować kotleciki, i układać na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym lekko oliwą.


 Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec  30 minut.

Podawać z sosem jogurtowym albo pomidorowym.

pieczone kotlety z kurczaka


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger