Te kruche, kakaowe ciasteczka maślane to ostatnio ulubione ciastka mojej córki, hit szkolnej lunchówki, lubiane przez nią i przez jej koleżanki. Podstawowe składniki - mąka, masło, jajka, cukier, kakao - jakie na pewno macie w swojej spiżarni, niewiele roboty i zapas pysznych, domowych ciastek na cały tydzień zrobiony. Można też się pobawić w wycinanie kształtów z dziećmi.
Kruche kakaowe ciasteczka maślane
370 g mąki
3 łyżki kakao
pół łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
2 jajka
Do misy miksera przełożyć miękkie masło, dodać cukier i utrzeć masło z cukrem przez kilka minut, dodać jajka, jedno po drugim, ucierać dalej ok 2 minut.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Zatrzymać miksowanie, zdjąć masę z brzegów miski, dodać suche składniki, i ponownie zmiksować całość na wolnych obrotach, zgarniając ciasto z boków miski.
Ciasto zwinąć w folię, zostawić w lodówce na godzinę.
Następnie, rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz