marca 14, 2021

Kapusta z kiełbasą w pomidorach


 Proste danie - kapusta duszona z kiełbasą w sosie pomidorowym, dobre na każdą porę roku. Wiosną można zrobić z młodej kapusty, teraz robię z białej. Lekkie danie, które można zjeść z kromką chleba. Niskobudżetowy obiad, z kilku składników. Jak wszystkie dania z kapusty najlepiej smakuje odgrzewane następnego i kolejnego dnia. Ja robię zwykle cały gar, żeby miała szansę postać w lodówce i się przegryźć.

 

                                                Kapusta z kiełbasą w pomidorach

1 cebula

1 łyżka oleju

150 g kiełbasy

½ główki kapusty

2 marchewki

70 g przecieru pomidorowego

pół pęczka koperku

sól, pieprz do smaku

 

Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do miski.

Obrać  i zetrzeć marchewkę

Cebulę posiekać w kosteczkę.

W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minuty aż się zeszkli, dodać kiełbasę, smażyć kolejne 4 minut, następnie dodać marchewkę i kapustę, zalać 1 litrem wody, dodać ½ łyżeczki soli i popieprzyć. Gotować 40 minut.

w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Na koniec dodać przecier pomidorowy,gotować kolejne 5 minut, na koniec dodać koperek, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger