Proste danie - kapusta duszona z kiełbasą w sosie pomidorowym, dobre na każdą porę roku. Wiosną można zrobić z młodej kapusty, teraz robię z białej. Lekkie danie, które można zjeść z kromką chleba. Niskobudżetowy obiad, z kilku składników. Jak wszystkie dania z kapusty najlepiej smakuje odgrzewane następnego i kolejnego dnia. Ja robię zwykle cały gar, żeby miała szansę postać w lodówce i się przegryźć.
Kapusta z kiełbasą w pomidorach
1 cebula
1 łyżka oleju
150 g kiełbasy
½ główki kapusty
2 marchewki
70 g przecieru pomidorowego
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do miski.
Obrać i zetrzeć marchewkę
Cebulę posiekać w kosteczkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minuty aż się zeszkli, dodać kiełbasę, smażyć kolejne 4 minut, następnie
dodać marchewkę i kapustę, zalać 1 litrem wody, dodać ½ łyżeczki soli i
popieprzyć. Gotować 40 minut.
w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać przecier pomidorowy,gotować kolejne 5 minut, na koniec dodać koperek, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz