Jabłka w cieście - pyszny pomysł na szybkie śniadanie. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, posypane cukrem pudrem, smaczne wspomnienie dzieciństwa. Do tego szklanka mleka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Jabłka w cieście
Składniki:
160 g mąki ( szklanka)
150 ml mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2-3 jabłka
trochę cynamonu
cukier puder do posypania
olej/masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać jajka i mleko, dobrze wszystko wymieszać trzepaczką, odstawić.
Jabłka obrać, pokroić w plastry grubości 3-4 mm, wykroić środki, lekko oprószyć cynamonem.
Na patelni rozgrzać olej/masło, jabłka obtoczyć w cieście z obu stron, smażyć na rumiano z każdej strony, układać na ręczniku papierowym.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Idealny pomysł na podwieczorek lub śniadanie :)
OdpowiedzUsuń