lutego 14, 2021

Zupa z indykiem, fasolą i ryżem


Zima ostatnio bardzo sroga. nie pamiętam takich mrozów i takiego śniegu od dawna. Ja akurat jestem ciepłolubna ale też potrafię docenić jej uroki. Na pewno jednak czy z zimy się cieszycie czy też nie warto zadbać o właściwe pożywienie a zupy zimą to najlepsze jedzenie. Dziś gęsta i pożywna zupa pomidorowa z mięsem mielony, ryżem, fasolą i kukurydzą. Posypana parmezanem i bazylią. Mariaż Meksyku z Włochami na jednym talerzu. Zjadasz talerz i można iść na sanki lub narty.

Gęsta zupa z indykiem, fasolą i ryżem

Składniki;

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

1/2 kg mięsa mielonego z indyka

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

100 g ryżu białego

1,5 litra wywaru lub rosołu

1/2 litra passaty pomidorowej

1 puszka fasoli

1 puszka kukurydzy

sól, pieprz

garść bazylii,

50 g startego parmezanu do posypania

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kawałki, czosnek posiekać, w dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć 2-3 minuty, dodać czosnek i mięso, oba rodzaje papryki, smażyć mieszając ok 5-7 minut, aż mięso wytrąci wodę, i podsmaży się z każdej strony.

Do garnka dodać ryż, zmieszać, posolić całość i zalać rosołkiem. Gotować 15 minut. Dodać passatę, odsączoną fasole i kukurydzę, gotować kolejne 10 minut.

Doprawić solą i pieprzem, podawać zupę posypaną bazylią i parmezanem.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger