Zima ostatnio bardzo sroga. nie pamiętam takich mrozów i takiego śniegu od dawna. Ja akurat jestem ciepłolubna ale też potrafię docenić jej uroki. Na pewno jednak czy z zimy się cieszycie czy też nie warto zadbać o właściwe pożywienie a zupy zimą to najlepsze jedzenie. Dziś gęsta i pożywna zupa pomidorowa z mięsem mielony, ryżem, fasolą i kukurydzą. Posypana parmezanem i bazylią. Mariaż Meksyku z Włochami na jednym talerzu. Zjadasz talerz i można iść na sanki lub narty.
Gęsta zupa z indykiem, fasolą i ryżem
Składniki;
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
100 g ryżu białego
1,5 litra wywaru lub rosołu
1/2 litra passaty pomidorowej
1 puszka fasoli
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz
garść bazylii,
50 g startego parmezanu do posypania
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kawałki, czosnek posiekać, w dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć 2-3 minuty, dodać czosnek i mięso, oba rodzaje papryki, smażyć mieszając ok 5-7 minut, aż mięso wytrąci wodę, i podsmaży się z każdej strony.
Do garnka dodać ryż, zmieszać, posolić całość i zalać rosołkiem. Gotować 15 minut. Dodać passatę, odsączoną fasole i kukurydzę, gotować kolejne 10 minut.
Doprawić solą i pieprzem, podawać zupę posypaną bazylią i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz