To jest kwintesencja zimowego, prostego jedzenia. Ziemniaki, boczek, śmietana i kapusta kiszona. Ciężko i kalorycznie to prawda, ale zima ma swoje prawa i potrzebuje kalorii. Danie można uzupełnić lekką sałatą w sosie vinegraitte i od razu zrobi się lżej. Jeżeli lubicie klasyczne smaki będzie Wam smakowało. Sprawdzi się też podsmażona następnego dnia na patelni.
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 pory (białe części)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
100 g wędzonego boczku
200 ml śmietany kwaśnej 18%
200 ml mleka
250 g kapusty kiszonej
150 g sera żółtego dobrze rozpuszczającego się (np cheddar)
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Wykonanie:
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki ( najlepiej na mandolinie albo w robocie kuchennym).
Zagotować wodę w garnku, wrzucić ziemniaki i podgotować ok 4 minut, odsączyć na durszlaku, przełożyć na duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, obsuszyć.
Pora pokroić w plasterki, czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać pora, smażyć aż por lekko zmiękknie, odsunąć go na bok patelni i wyłożyć boczek, podsmażyć aż boczek wytopi tłuszcz, zmieszać z porami, dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
Na patelnię wlać mleko i śmietanę, zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
Kapustę odsączyć i drobno posiekać.
Wysmarować formę do pieczenia masłem, na dno wyłożyć wartwę ziemniaków, resztę ziemniaków zalać mieszanką w patelni i dodać kapustę i ser, wymieszać, przełożyć na ziemniaki do formy, wygładzić wierzch i położyć na wierzchu kawałki masła.
Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
Podawać z lekką sałatą.
Jak dla mnie super danie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zapiekanka. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń