stycznia 17, 2021

Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem

e

placki z kaszy gryczanej
Suszone grzyby, kasza gryczana, warzywa korzeniowe - czyli doskonałe składniki na zimowe danie. Sięgam do tego co mam w spiżarni i wychodzą takie cuda. Placki z kaszy gryczanej z mrchewką i koperkiem a do tego aromatyczny sos z suszonych grzybów ze śmietaną. Tanie, pyszne, zimowe danie. 

Ważne - grzyby wymagają namoczenia więc warto pomyśleć o tym poprzedniego dnia, przed gotowaniem.

 

Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem

 Składniki:

3 garście suszonych grzybów

200 g kaszy gryczanej palonej

2 cebule

2 marchewki

1 mały kawałek pora

1 mała pietruszka

2 łyżki oleju

2 ziarna ziela angielskiego

1 liście laurowe

sól, pieprz

1 łyżka wywaru warzywnego ze słoiczka ( albo kostka, albo domowy wywar warzywny)

3 jajka

2 łyżeczki posiekanego koperku

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

sok z cytryny

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.

Kaszę ugotować do miękkości, odstawić do przestudzenia.

Cebule i pora posiekać,  marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebule z porem przez 5 minut, dodać marchewkę i pietruszkę, dusić ok 10 minut, posolić.

Grzyby odsączyć z wody ( wodę zachować), posiekać i przełożyć do garnka, zalać ok 1 litrem wody i zagotować.

Przełożyć połowę warzyw do grzybów, a resztę dodać do kaszy.

Do sosu dodać ziele angielskie i liść laurowy, wywar warzywny, posolić i gotować godzinę, w razie czego dodać wody.

Do masy na placuszki dodać jajka, koperek, sól, pieprz i ok 1 łyżeczki soku z cytryny. Wymieszać, odstawić na 30 minut do lodowki.

Potem z masy smażyć cienkie, nie duże placuszki na oleju.

Z sosu odlać kilka łyżek wywary do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać, przelać do sosu, zamieszać, doprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny.

Podawać placki polane sosem.




 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger