Ważne - grzyby wymagają namoczenia więc warto pomyśleć o tym poprzedniego dnia, przed gotowaniem.
Placki z kaszy gryczanej z grzybowym sosem
Składniki:
3 garście suszonych grzybów
200 g kaszy gryczanej palonej
2 cebule
2 marchewki
1 mały kawałek pora
1 mała pietruszka
2 łyżki oleju
2 ziarna ziela angielskiego
1 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka wywaru warzywnego ze słoiczka ( albo kostka, albo domowy wywar warzywny)
3 jajka
2 łyżeczki posiekanego koperku
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sok z cytryny
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.
Kaszę ugotować do miękkości, odstawić do przestudzenia.
Cebule i pora posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebule z porem przez 5 minut, dodać marchewkę i pietruszkę, dusić ok 10 minut, posolić.
Grzyby odsączyć z wody ( wodę zachować), posiekać i przełożyć do garnka, zalać ok 1 litrem wody i zagotować.
Przełożyć połowę warzyw do grzybów, a resztę dodać do kaszy.
Do sosu dodać ziele angielskie i liść laurowy, wywar warzywny, posolić i gotować godzinę, w razie czego dodać wody.
Do masy na placuszki dodać jajka, koperek, sól, pieprz i ok 1 łyżeczki soku z cytryny. Wymieszać, odstawić na 30 minut do lodowki.
Potem z masy smażyć cienkie, nie duże placuszki na oleju.
Z sosu odlać kilka łyżek wywary do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać, przelać do sosu, zamieszać, doprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny.
Podawać placki polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz