Rogaliki z marmoladą - pyszne, słodkie maleństwa do ręki. W środek można włożyć ulubioną marmoladę lub dżem, ja najbardziej lubię powidła śliwkowe albo smażone jabłka. Z wierzchu posypane cukrem brązowym. Jednak ich największym sekretem jest ciasto - pomiędzy ciastem drożdżowym i francuskim, jest lekki, ślicznie wyrasta i lekko się warstwuje. Dobrze też zachowuje świeżość i rogaliki są równie pyszne następnego dnia po upieczeniu a i kolejnego dają radę. Dobrze się też mrożą i jak moja córka chodziło jeszcze do szkoły (przed ponownym przejściem do trybu nauki zdalnej) piekłam je na zapas, mroziłam i wieczorem wyjmowałam z zamrażarki, żeby mogła następnego dnia spakować do szkoły.
Rogaliki z marmoladą
1/2 kg mąki
200 g miękkiego masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
50 g drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
1/4 szklanki mleka
ok 150 ml ulubionego dżemu/marmolady
do posmarowania- 1 żółtko i 1 łyżka mleka
do posypania : 2 łyżki cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotować rozczyn- do miski przełożyć drożdże i zmieszać z łyżką cukru aż się rozpuszczą, dodać lekko ciepłe mleko i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski.
Do misy miksera przełożyć jajka i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać.
Do mokrych składników dodać mąkę, zamontować hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać składniki do połączenia.
Wyrabiać ciasto i dodawać po kawałku masła. Po dodaniu całego masła wyrabiać jeszcze ok 5 minut. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na noc, a minimum na 4 godziny.
Ciasto podzielić na 2 porcje, jedną wyłożyć na stolnicę/matę, drugą pozostawić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, następnie złożyć tak, żeby powstały trzy warstwy ( jeden bok założyć do środka i następnie przykryć go drugim bokiem), rozwałkować i czynność powtórzyć. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części a każdą z nich rozwałkować na długi prostokąt o szerokości ok 12-13 cm, który następnie pociąć w w trójkąty. Na ciasto wyłożyć po 1 płaskiej łyżeczce marmolady i zwinąć w rogalik. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta i ułożyć rogaliki na drugiej blasze.
Zostawić rogaliki ok 20 minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać żółtko z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować wierzch rogalików.
Posypać każdego cukrem z cynamonem.
Piec ok 20 minut w 180 stopniach aż będą rumiane.
200 g miękkiego masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
50 g drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
1/4 szklanki mleka
ok 150 ml ulubionego dżemu/marmolady
do posmarowania- 1 żółtko i 1 łyżka mleka
do posypania : 2 łyżki cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotować rozczyn- do miski przełożyć drożdże i zmieszać z łyżką cukru aż się rozpuszczą, dodać lekko ciepłe mleko i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski.
Do misy miksera przełożyć jajka i cukier, zmiksować na jednolitą masę, dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać.
Do mokrych składników dodać mąkę, zamontować hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać składniki do połączenia.
Wyrabiać ciasto i dodawać po kawałku masła. Po dodaniu całego masła wyrabiać jeszcze ok 5 minut. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na noc, a minimum na 4 godziny.
Ciasto podzielić na 2 porcje, jedną wyłożyć na stolnicę/matę, drugą pozostawić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, następnie złożyć tak, żeby powstały trzy warstwy ( jeden bok założyć do środka i następnie przykryć go drugim bokiem), rozwałkować i czynność powtórzyć. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części a każdą z nich rozwałkować na długi prostokąt o szerokości ok 12-13 cm, który następnie pociąć w w trójkąty. Na ciasto wyłożyć po 1 płaskiej łyżeczce marmolady i zwinąć w rogalik. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta i ułożyć rogaliki na drugiej blasze.
Zostawić rogaliki ok 20 minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać żółtko z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować wierzch rogalików.
Posypać każdego cukrem z cynamonem.
Piec ok 20 minut w 180 stopniach aż będą rumiane.
Jak juz ktos prowadzi bloga dlaczego nie wstawia kolejno zdjec jak robi ...gotowce jak gotowce zawsze ladnie wygladaja no i brakuje zdjecia w przekroju....ja poprostu jestem wzrokowcem i lubie widziec jak mam robic poprostu latwiej...
OdpowiedzUsuń