Święta tuż tuż więc czas na trochę inspiracji świątecznych - dziś propozycja doskonała na wigilijny stół czyli śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem i cebulką. Delikatny śmietanowy sos z chrzanowym twistem, przełamany kwaskowym jabłkiem. U nas na stole wigilijnym zawsze jest kilka rodzajów śledzi i co roku jest miejsce na nowe, śledziowe połączenia. Śledzika nigdy za wiele, w okresie około-świątecznym mam na niego zawsze ochotę, podczas gdy w ciągu roku nie często po niego sięgam. Teraz jest czas śledzia.
Śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem
Składniki:
4-5 płatów śledziowych
1 cebulka
1/2 kwaskowego jabłka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka tartego chrzanu
sól, pieprz do smaku
Cebulkę drobno posiekać, posypać odrobiną cukru i polać połową łyżeczki cytryny i ugnieść lekko.
Do miski przełożyć majonez, śmietanę, chrzan, resztę soku z cytryny i cukru, sól i pieprz, wymieszać.
Śledzie pokroić na kawałki, zalać sosem, dodać cebulkę, starte jabłko i natkę, wymieszać całość, odstawić do lodówki, żeby się wszystko przegryzło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz