grudnia 13, 2020

Śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem

 

Święta tuż tuż więc czas na trochę inspiracji świątecznych - dziś propozycja doskonała na wigilijny stół czyli śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem i cebulką. Delikatny śmietanowy sos z chrzanowym twistem, przełamany kwaskowym jabłkiem. U nas na stole wigilijnym zawsze jest kilka rodzajów śledzi i co roku jest miejsce na nowe, śledziowe połączenia. Śledzika nigdy za wiele, w okresie około-świątecznym mam na niego zawsze ochotę, podczas gdy w ciągu roku nie często po niego sięgam. Teraz jest czas śledzia.

Śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem

Składniki:

4-5 płatów śledziowych

1 cebulka

1/2 kwaskowego jabłka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki majonezu

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka cytryny

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka tartego chrzanu 

sól, pieprz do smaku

Cebulkę drobno posiekać, posypać odrobiną cukru i polać połową łyżeczki cytryny i ugnieść lekko. 

Do miski przełożyć majonez, śmietanę, chrzan, resztę soku z cytryny i cukru, sól i pieprz, wymieszać.

Śledzie pokroić na kawałki, zalać sosem, dodać cebulkę, starte jabłko i natkę, wymieszać całość, odstawić do lodówki, żeby się wszystko przegryzło.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger