listopada 30, 2020

Zupa dyniowa z ciecierzycą

 


Dziś w menu najbardziej jesienne warzywo - dynia. Robię z nią wiele dań zarówno na słodko i na słono ale chyba najlepiej sprawdza się w zupie. Zupy z dynią są gęste, kremowe, można je doprawiać zarówno na sposób indyjski lub tajski, dobrze się łączy z pomidorami czy też mleczkiem kokosowym. Jesienią robię dyniówkę na wiele sposobów, najlepiej rozgrzewa w zimne listopadowe dni. Dziś zupa dyniowa z ciecierzycą, z dodatkiem pomidorów i mleczka kokosowego z aromatycznymi przyprawami.

Zupa dyniowa z ciecierzycą

Składniki:

1 kg dyni (u mnie hokkaido)

2 cebule

3 ząbki czosnku

kawałek ( ok 3 cm ) imbiru

2 łyżki oleju

1 łyżka przyprawy ostrej curry

1 łyżeczka mielonego kminu

po 1/2  łyżeczki ostrej i słodkiej papryki

1 puszka pomidorów krojonych w zalewie

1 puszka ciecierzycy

200 ml mleczka kokosowego

1 łyżka soku z limonki albo cytryny  

1/2 łyżeczki cukru brązowego

sól,

1 łyżka sosu sojowego

opcjonalnie coś ostrego (np ostra papryka, harissa) do doprawienia 

kolendra do podania

Wykonanie:

Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę posiekać, czosnek drobno pokroić. Imbir zetrzeć na tarce.

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć 10 minut, dodać czosnek i imbir, przesmażyć minutę, dodać przyprawy, wymieszać, dodać dynię, wymieszać i obtoczyć w przyprawach, zlać wodą i gotować ok 15 minut aż dynia zmięknie. Dodać pomidory, gotować kolejne 15 minut, następnie zupę zmiksować, ale niedokładnie, niektóre kawałki dyni mogą zostać.

Dodać ciecierzycę i mleczko kokosowe, gotować 10 minut. Doprawić solą, sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem. Można doprwić czymś ostrym w miarę potrzeby. Podawać z kolendrą.



 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger