Lubię gołbki ale jestem zbyt leniwa, żeby je robić. Pokusiłam się raz czy dwa ale zdecydowanie za dużo z nimi roboty, z tym obgotowywaniem kapusty i zawijaniem. Lubię jeść, nie lubię robić:) Dlatego kombinuje z wersjami dla leniwych, robiłam zupę kapuścianą z pulpetami, która smakowała gołąbkami, robiłam zapiekankę gdzie warstwy kapusty były przełożone mięsem mielinym z ryżem i zalene sosem pomidorowym a ostatnio wypróbowałam przepis na gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym. Smak gołąbków i znacznie mniejsze nakłady pracy. Idealnie.
Ja swoje gołąbki zrobiłam z mięsa z indyka i zjadłam z surówką, więc było lekko i dietetycznie.
Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
350 g kapusty
100 g ryżu
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
2 cebule
1 łyżka oleju
500 ml passaty pomidorowej
200 ml smietany
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować.
Ryż ugotować tak, żeby został lekko twardawy.
Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, żeby się zarumieniła.
Do miski przełożyć mięso, ryż, kapustę, połowę cebuli, kaszę manną, dobrze posolić i popieprzyć, wyrobić ręką masę.
Z masy uformować klopsiki, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Pozostałą cebulę zmiksować z passatą, dodać śmietanę i pół szklanki wody, wymieszać, dobrze posolić i popieprzyć do smaku i zalać sosem gołąbki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (najlepiej pod przykryciem).
Szybko i latwo, fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń