Szybka w przygotowaniu, słodka przekąska. Ślimaki z ciasta francuskiego z nadzieniem z orzechów laskowych, kakao, daktyli i masła - bez dodatku cukru. W sam raz na imprezę do ręki albo do śniadaniówki dla dziecka.
Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi
Składniki:
kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g)
100 g orzechów włoskich
6 miękkich daktyli
2 łyżeczki kakao
1/3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miękkiego masła
Ciasto rozmrozić.
Jeżeli daktyle nie są miękkie to trzeba ja najpierw zalać gorącą wodą na kilka minut.
Orzechy przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na proszek, dodać daktyle, kakao, cynamon i masło - zmiksować na gładką masę.
Ciasto rozłożyć, na nim rozsmarować nadzienie (z jednej strony zostawić ok 2 cm do sklejenie).
Ciasto zwinąć w rulon, skleić delikatnie bok i pokroić następnie na plastry o szerokości ok 1 cm.
Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz