Gravlax z buraczkami
kawałek
łososia ze skórą ( ok 700- 800 g)
1 burak
50 g
brazowego cukru
100 g
soli
1 peczek
koperku
1
cytryna
2 łyzki
chrzanu
SOS
200 ml
śmietany kwaśnej 18%
1
czubata łyżka chrzanu
łyżka
soku z cytryny
pół
pęczka posiekanego koperku
3 łyżki
kaparów
sól,
pieprz do smaku
Buraka
obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski.
Dodać
cukier, sól, posiekany koperek, skórkę z cytryny i chrzan – dokładnie wymieszać.
Łososia
dokładnie natrzeć marynatą z obu stron, ułożyć na blacie folię spożywczą, na
niej łososia wraz z całą marynatą (od strony mięsa ma być jej grubo) zawinąć
dokładnie w folię ( najlepiej owinąć kilka razy) i przełożyć do większego
naczynia/pudełka. Łososia najlepiej czymś obciążyć. Marynować przez ok 3 dni (
w międzyczasie łososia przewrócić).
Sos
przygotować na 1-2 godziny przed podaniem – wymieszać wszystkie składniki.
Łososia
podawać posiekanego na cienkie plasterki z sosem.
Łososia
można przechowywać potem ok 1 tygodnia w lodówce. Resztki można wykorzystać na
kanapki lub do sałatki ziemniaczanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz