Dziś przepis na danie konkretne, w sam raz na grudzień i zimną pogodę. Fasola zapiekana w pomidorach, z kiełbasą i jarmużem. Fasola a właściwie fasole - bo jest tu ich trzy rodzaje plus ciecierzyca. Rozgrzewające, sycące zimowe danie na powitanie grudnia.
Fasola zapiekana z kiełbasą i jarmużem
 Składniki:
2 puszki mieszanki fasoli (3 rodzaje)
1 puszka ciecierzycy
4 kiełbasy śląskie Morliny 
1 łyżka oleju 
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki oregano 
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu 
ok 150 g jarmużu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Fasolę i ciecierzycę odsączyć. 
Kiełbasę ponacinać lekko.
Rozgrzać dużą patelnię, podsmażyć kiełbasę z obu stron na rumiano.
W tym czasie jak kiełbasa się smaży posiekać cebule, marchewkę pokroić w kostkę, drobno posiekać czosnek.
Kiełbasę zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
Na patelnię wrzucić cebule i marchewkę, smażyć 10 minut, dodać czosnek smażyć kolejne 5 minut.
Dodać passatę pomidorową, szklankę wody i łyżkę przecieru, gotować 5 minut. 
Dodać oregano, ocet balsamiczny i miód, doprawić hojnie solą i pieprzem.
Dodać posiekany jarmuż, gotować ok 5 minut aż zmięknie, dodać fasolę i ciecierzycę, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć kiełbasę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35 minut.








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz