Szynka w sosie miodowo-musztardowym
Składniki:
szynka (ok 1 kg)
1 cebula
1 łyżka oleju
MARYNATA
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka miodu
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól,pieprz
Składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w marynacie szynkę i wstawić na noc do lodówki.
Przed smażeniem pokroić cebulę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż będzie miękka, odsunąć trochę na bok, i przełożyć na patelnię szynkę (marynatę zachować).
Obsmażyć szynke z każdej strony, przełożyć do formy do zapiekania.
Do marynaty przełożyć cebulę z patelni, na patelnię wylać szklankę wody i opłukać wszystkie soki z patelni, przelać do marynaty, wymieszać, dodać jeszcze 1/2 szklanki wody.
Sos przelać do sznki.
Piec szynkę w 180 stpniach, przez ok 1,5 -2 h.
Przewracać co jakiś czas.
Po upieczeniu poczekać 10 minut, przełożyć szynkę na talerz, przykryć.
Sos zblendować. Podawać szynkę pokrojoną w plastry, polaną sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz