grudnia 18, 2019

Szynka w sosie miodowo-musztardowym

szynka w sosie miodowo musztardowym
Dziś propozycja na świąteczny obiad - szynka marynowana a następnie pieczona w sosie z dodatkiem miodu, musztardy, sosu sojowego, czosnku i octu balsamicznego. Mnóstwo smaku, bardzo delikatne mięso. Tak upieczona szynka będzie też dobra na zimno, chociaż szkoda tego pysznego sosu:)

Szynka w sosie miodowo-musztardowym
Składniki:
szynka (ok 1 kg)
1 cebula
1 łyżka oleju


MARYNATA
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka miodu
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól,pieprz 

Składniki marynaty wymieszać, obtoczyć w marynacie szynkę i wstawić na noc do lodówki.
Przed smażeniem pokroić cebulę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż będzie miękka, odsunąć trochę na bok, i przełożyć na patelnię szynkę (marynatę zachować).
Obsmażyć szynke z każdej strony, przełożyć do formy do zapiekania.
Do marynaty przełożyć cebulę z patelni, na patelnię wylać szklankę wody i opłukać wszystkie soki z patelni, przelać do marynaty, wymieszać, dodać jeszcze 1/2 szklanki wody.
Sos przelać do sznki.
Piec szynkę w 180 stpniach, przez ok 1,5 -2 h.
Przewracać co jakiś czas.
Po upieczeniu poczekać 10 minut, przełożyć szynkę na talerz, przykryć.
Sos zblendować. Podawać szynkę pokrojoną w plastry, polaną sosem.


Szynka w sosie miodowo-musztardowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger