Jeżeli dość macie tradycyjnych zup i znanych smaków to mam dziś dla Was zupę krem z pieczonej pietruszki z dodatkiem jabłka. Pietruszkę pieczemy najpierw w piekarniku z dodatkiem oliwy - dzięki czemu zyskuje delikatny, lekko słodkawy, przydymiony smak. Jabłko dodaje całości świeżości. Ja podaję ją z chrupiącymi grzankami z serem żółtym.
Zupa z pieczonej pietruszki z jabłkiem
Składniki:
6 sporych pietruszek
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 kawałki selera naciowego
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1 jabłko (zielone jak granny smith)
1 i ½ litra rosołku
1/3 szklanki śmietanki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
1 bułka razowa
garść startego sera żółtego
Wykonanie
Pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki,
obtoczyć w oliwie( w 2 łyżkach) i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie pokroić cebulę w piórka, selera
w kawałki a czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać pozostałą oliwę, dodać
warzywa i smażyć przez ok 10 minut, mieszając.
Na koniec dodać starte jabłko i gałkę, chwilę
podsmażyć i zalać rosołkiem.
Gotować 10 minut.w tym czasie bułkę pokroić w
kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia i posypać serem.
Do zupy dodać pietruszkę a do gorącego
piekarnika wstawić grzanki. Piec aż się bułka zarumienia a ser roztopi ( ok 5
minut)
Zupe gotować kolejne 2-3 minuty a następnie
całość zmiksować. Dodać śmietankę, sól, pieprz i sok z cytryny.
Podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz