Potrawka z indyka z marchewką w kremowym sosie
Składniki:
2
cebule
2
marchewki
2
łyżki oliwy
1
łyżka masła
1 kg
indyka
2
listki laurowe
1
ziarna ziela angielskiego
2 trójkąty serka topionego (kremowy albo serowy)
2
łyżki śmietany
1
łyżeczka soku z cytryny
pół
pęczka koperku
sól,
pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebule
posiekać drobno, marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Na
patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut,
dodać marchewkę, smażyć 10 minut.
W
międzyczasie pokroić w większą kostkę indyka, posolić i popieprzyć.
Warzywa
przełożyć do garnka.
Na
patelnię dodać pozostałą łyżkę oliwy, dodać indyka i smażyć mieszając co jakiś
czas aż się zarumieni, przełożyć do warzyw.
Warzywa
i indyka zalać wodą (tak by wystawała ponad), dodać liść laurowy i ziele
angielskie, zagotować. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i gotować całość 40
minut.
Do
mniejszego garnka albo miski odlać kilka łyżek sosu z gotowania, dodać
serki i zmieszać tak, żeby nie było grudek ( można zmiksować ręcznym blenderem)
dodać śmietanę, wymieszać i przełożyć do garnka.
Gotować
chwilę, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i koperek, zamieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz