Szynka w sosie grzybowym
Składniki:
500-600 g szynki pokrojonej na plasterki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 cebule
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg grzybów leśnych
100 ml śmietany 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła.
Posiekać 1 cebulę i podsmażyć aż się zarumieni.
Plastry szynki lekko rozbić ( jak cienkie rozpłaszczyć ręką), posolić, popieprzyć.
Cebulę lekko odsunąć na boki, szynkę podsmażyć z obu stron na rumiano, nastepnie zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem 1,5 h.
Posiekać 2 cebulę, grzyby pokroić na plasterki
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło i olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać grzyby i smażyć ok 15-20 minut aż będą rumiane, posolić, popieprzyć.
Jak szynka będzie miękka, wyjąć ją na talerz, z patelni odlać szklankę płynu.
Połowę płynu dodać do śmietany i wymieszać, zmiksować na gładki sos.
Do sosy przełożyć grzyby, resztą płynu z patelni wypłukać patelnie po grzybach, dodać do sosu.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chwilę podgotować, przełożyć mięso i podgrzać.
Pasuje natka pietruszki ( ja akurat nie miałam).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz